Skip to content

Wandelaars, tennissers, hardlopers en fietsers met artrose

Wandelaars, tennissers, hardlopers en fietsers met artrose

1 april, 2020
1 december, 2023

We vragen mensen met knieartrose die actief zijn in wandelen, hardlopen, wielrennen of tennis deel te nemen aan deze studie. Deze sportieve deelnemers wordt gevraagd om gedurende een periode van twee jaar een aantal online vragenlijsten in te vullen. Zo krijgen we een beeld van de knieartrose klachten en het beloop hiervan. Ook willen we met de vragenlijsten lichamelijke activiteiten en sportactiviteiten monitoren. Uitnodigingen voor de vragenlijsten ontvangen deelnemers per e-mail.

Waarom doen we dit project?
Steeds meer mensen van middelbare leeftijd zijn tot hoge leeftijd fysiek actief, waaronder ook mensen met knieartrose. Mensen met artrose worden door artsen en andere zorgverleners aangemoedigd om fysiek actief te blijven. Echter kunnen artsen en fysiotherapeuten patiënten nog maar heel weinig specifiek advies geven omdat de kennis daarover ontbreekt. Zo weten we niet welke mate en type inspanning goed is voor de knie en welke wellicht minder goed. Om bijvoorbeeld als huisarts goed advies te kunnen geven aan mensen met knieartrose, is het van belang om het beloop van klachten van knieartrose bij verschillende groepen sporters en fysiek actieve patiënten goed in beeld te brengen. Hierdoor kunnen patiënten in de toekomst beter geïnformeerd worden zodat zij hopelijk langdurig actief kunnen blijven.

Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden
1. Wat is de invloed van het soort sport en de sportintensiteit op de klachten bij mensen met knieartrose?

Kunnen mensen zich aanmelden voor deelname?
Ja, dat kan via de website: www.oaonthemove.nl

Wat wordt van u als deelnemer verwacht?
Van deelnemers wordt verwacht dat ze gedurende twee jaar, iedere drie maanden één vragenlijst invullen. Het invullen van deze vragenlijst neemt ongeveer tien minuten in beslag. In de vragenlijsten gaan we specifiek in op knieartroseklachten en de fysieke activiteiten die zijn ondernomen.

Wat hebt u er aan?
U zal zelf niet direct profiteren van dit onderzoek. We hopen met de informatie die we verzamelen dat de huisarts in de toekomst mensen met knieartrose beter kan informeren over het type en de mate van fysieke activiteit die het meest gunstig is voor de knieklachten.

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
No data was found