Skip to content

Actie voor artrose

Actie voor artrose

ReumaNederland, de patiëntenorganisatie voor mensen met reuma en artrose, is een actie gestart voor artrose. Het doel van de actie is om de artrosezorg te verbeteren en een behandeling voor artrose te vinden. In november 2022 werd de eerste campagne gestart via radio, tv, posters en sociale media. Ook Sita Bierma-Zeinstra (zie foto), hoogleraar artrose in het Erasmus MC, vertelt wat Nederland kan verwachten van deze campagne en wat er volgens haar moet gebeuren om de toename van mensen met artrose op te vangen.  

De ziektelast van artrose is groot 
Zo vertelt ze dat uit onderzoek is gebleken dat huisartsen twee keer zoveel mensen met artrose zien dan gedacht. Dit betekent dat het aantal mensen met artrose, en daarmee de omvang van het probleem, wordt onderschat. Ook de impact van artrose op iemands leven wordt helaas nog vaak onderschat. De ziektelast die mensen met artrose ervaren is enorm. Waar men ook nog onvoldoende bij stil staat, is dat artrose vaak samengaat met andere gezondheidsproblemen en ziektes, zoals hart- en vaatziekten en depressie.  

Vroege herkenning is belangrijk 
Daarom moeten we de komende jaren vooral inzetten op vroege herkenning van artrose en zorgen dat mensen zo snel mogelijk de juiste behandelingen krijgen, zoals voorlichting en het starten met oefentherapie. Ook moeten de mensen zelf aandacht houden voor een gezonde leefstijl en in beweging blijven.  

Lees het hele interview op: https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/artrosecijfers-zijn-nog-erger-dan-we-denken/