Skip to content

Wat is artrose?

Bij artrose kunt u last hebben van één of meerdere pijnlijke en/of stijve gewrichten. Het gewricht kan soms wat gezwollen zijn en bewegen gaat vaak minder makkelijk. Soms voelt het gewricht ook warm aan. Vaak zijn de klachten het ergst in de ochtend of wanneer u een tijdje stil heeft gezeten. De klachten nemen weer af wanneer u het gewricht een tijdje beweegt. Veel te veel beweging – overbelasting – van uw gewrichten kan er echter voor zorgen dat u tijdelijk meer klachten heeft.

Artrose komt het meest voor in de handen, knieën, heupen en de wervelkolom, maar kan in elk gewricht voorkomen. De pijn en stijfheid in gewrichten met artrose komt doordat bij artrose het gewricht op verschillende manieren wordt aangetast:

Verandering van het kraakbeen

In uw gewricht vormt veerkrachtig kraakbeen een soort stootkussen tussen de uiteindes van uw botten, die daardoor soepel over elkaar heenglijden.
Hierdoor kunt u zich bewegen. Bij artrose wordt dit stootkussen steeds dunner, zachter en er komen scheurtjes in. U voelt hier geen pijn van, want het kraakbeen is gevoelloos.

Lees meer
Verandering van het bot, de slijmvlieslaag en de spieren

Aan de gewrichtsranden van uw botten kunnen zich bijvoorbeeld knobbeltjes (osteofyten) vormen. De knobbeltjes veroorzaken doorgaans geen pijn.
De slijmvlieslaag rondom het gewricht kan gaan ontsteken. De ontsteking komt en gaat, waardoor de klachten een tijdje erger kunnen zijn en dan weer minder worden. Een flinke ontsteking van de slijmvlieslaag kan zwelling van het gewricht veroorzaken. Ook kan uw gewricht hierdoor warm aanvoelen. In het botlaagje vlakbij het gewricht kunnen kleine plekjes met vochtophoping ontstaan (botoedeem). Ook deze plekjes kunnen pijn veroorzaken en kunnen ook weer verdwijnen. De kracht van de spieren rondom het gewricht kan minder worden. Voor de stabiliteit van uw gewricht is het belangrijk om deze spierkracht op peil te houden

Lees meer

Meer weten over artrose?

In het Handboek voor mensen met artrose vindt u meer informatie over artrose, de behandeling van artrose en adviezen voor wat u zelf dagelijks kunt doen om u gezonder te voelen. U kunt het hier gratis downloaden.

Ook kunt u informatie over artrose vinden op de websites van:

Adviezen

Als u artrose heeft, kunt u zelf veel doen om u gezond te voelen

Meer adviezen, gebaseerd op onderzoek, vindt u in onderstaande infographic:

Deze infographic geeft een greep uit de conclusies van wetenschappelijk onderzoek naar artrose weer én de adviezen die hierop gebaseerd zijn. De conclusies komen voort uit onderzoek door de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC en onderzoeken die wereldwijd zijn uitgevoerd in de afgelopen 20 jaar.

Wilt u meer weten over deze onderzoeken? Neem dan contact met ons op.

Oefeningen

Met onderstaande knie-heup-en handoefeningen kunt u zelf aan de slag om de spieren rond uw gewrichten te versterken. U kunt de oefeningen downloaden en uitprinten. Voor meer oefeningen kunt u terecht bij uw huisarts of fysiotherapeut.

Verwachtingen na een operatie

Een operatie is zelden nodig. Alleen bij ernstige klachten is een operatie te overwegen, kijk ook op thuisarts.nl voor meer informatie hierover. Soms is het mogelijk het gewricht te vervangen.

Wat kunt u op lange termijn na een nieuwe knie operatie verwachten?
Het is goed u te realiseren dat een nieuwe knie een “kunstgewricht” is. Op de meeste gebieden kunt u hiervan veel vooruitgang verwachten, maar een kunstgewricht kan nooit de ‘normale’ situatie evenaren. De onderstaande resultaten zijn een gemiddelde. Uw eigen ervaring kan hiervan afwijken.

Meer informatie over wat u kunt verwachten een jaar na een nieuwe knie operatie vindt u hier.

 

artrose-pijnplekken

Wilt u meedenken en meebeslissen over onderzoek?

Onderzoek naar artrose is belangrijk omdat de richtlijnen voor zorg voor mensen met artrose gebaseerd zijn op de resultaten van dit onderzoek. Meer gericht onderzoek leidt tot betere behandelingen van artrose door zorgverleners zoals artsen en fysiotherapeuten en betere adviezen voor wat u zelf dagelijks kunt doen om u gezond te voelen. Ook wordt via onderzoek gewerkt aan het vinden van een medicijn dat artrose kan stoppen.

U bent ervaringsdeskundige en als artrose-onderzoekers kunnen wij veel van u leren. Heeft u een idee voor onderzoek of wilt u uw mening geven over onderzoek? Tijdens onze bijeenkomsten gaan we graag met u in gesprek. Op die manier kunnen we onderzoek beter laten aansluiten bij wat u en andere mensen met artrose belangrijk vinden.

Wilt u meedoen aan onderzoek naar artrose?

Op onderstaande pagina’s vindt u informatie over onderzoeken die op dit moment worden uitgevoerd door de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Aan sommige onderzoeken kunt u deelnemen. In dat geval kunt u zich via een link op de betreffende pagina aanmelden.

De orthopeed in de huisartspraktijk voor artrosezorg, hoe goed werkt het?

Voorkomt een gezamenlijk spreekuur een bezoek aan het ziekenhuis?

Herkennen van vroege artrose

Welke kenmerken van vroege artrose zijn er, waarmee een huisarts vroege artrose kan herkennen?

Knieartrose Injectie Studie

Werkt een prik in de bilspier even goed tegen pijn bij knieartrose als een prik in de knie?

Nachtpijnonderzoek

Wat zijn de karakteristieken van nachtpijn en welke kenmerken van mensen met artrose hebben een relatie met het krijgen of hebben van nachtpijn?

Wandelaars, tennissers, hardlopers en fietsers met artrose

Wat is de invloed van het soort sport en de sportintensiteit op de klachten bij mensen met knieartrose?

Artrose en comorbiditeiten

Welke ziekten worden vaak gezien in combinatie met artrose. Is er een volgorde in het ontstaan hiervan of bestaan er gezamenlijke risicofactoren?

Overige lopende onderzoeken

Anders lopen om klachten bij knieartrose te verminderen
Kunnen we de knieklachten bij mensen met knieartrose verminderen door hen langdurig een ander looppatroon aan te leren?

De OA Trial Bank
Welke patiënten met artrose hebben het meeste baat hebben bij welke specifieke typen interventies?

Patellofemorale pijn en artrose: speelt de vorm van de knieschijf een rol?
Heeft de vorm van de knie te maken met de aanwezigheid van patellofemorale pijnen knieartrose?

Klachten verdacht voor heupartrose in de huisartspraktijk; hoe gaat het verder?
Wat is het natuurlijk beloop van beginnende heupartrose?

Is duloxetine een effectieve behandeling voor mensen met chronische pijn bij artrose?
Is duloxetine een (kosten)effectief medicijn als derde keus pijnmedicatie bij mensen met chronische pijn bij heup-en knieartrose?

Identification of the female-specific etiology and risk groups in osteoarthritis
Welke zijn de vrouwspecifieke factoren en processen die tot een hoger risico op knieartrose leiden in vrouwen boven de 50?

De rol van de meniscus bij het ontstaan van knieartrose
Wat vertellen afwijkingen aan de meniscus ons over het ontstaan van knieartrose en hoe kunnen we het ontstaan van knieklachten voorkomen bij mensen met vroege afwijkingen aan de meniscus?

FOCUM-onderzoek
Wat is de invloed van de menopauze op het ontstaan van artrose?

Communicatie tussen mensen met artrose en hun behandelaars
Hoe beschrijven artrosepatiënten en behandelaars pijn en artrose en hoe verschillen deze beschrijvingen van elkaar?

Er lopen ook onderzoeken naar artrose op andere afdelingen van het Erasmus MC. Hierover verschijnt binnenkort informatie op deze website.