Skip to content

Een lage dosis prednisolon zorgt voor minder pijn bij handartrose

Een lage dosis prednisolon zorgt voor minder pijn bij handartrose

Een lage dosering prednisolon zorgt voor minder pijn bij patiënten met handartrose. Ook kunnen zij hun handen beter gebruiken door de behandeling met dit medicijn. Dat concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit een studie onder 92 patiënten, waarin ze prednisolon vergeleken met een placebo (een nepmedicijn). De klachten kwamen wel terug wanneer de proefpersonen stopten met de behandeling. De onderzoekers denken dat prednisolon een nieuwe behandelmogelijkheid is om tijdelijk de klachten van handartrose te verminderen.

Mensen met handartrose hebben vaak ontstekingen in de vingers. Door die ontstekingen hebben ze pijn en kunnen zij hun handen minder goed gebruiken. Op dit moment bestaat de behandeling ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), als crème of tablet, tegen de klachten.

‘Meestal worden de pijnstillers gecombineerd met bijvoorbeeld handoefeningen of gebruiken mensen met handartrose hulpmiddelen om hun klachten verminderen’, vertelt arts-onderzoeker Féline Kroon van het LUMC. ‘Maar, we weten dat de bestaande behandelingen niet altijd voldoende zijn. Daarom hebben we onderzocht of prednisolon verbetering kan brengen’.

De deelnemers werden in 2 groepen verdeeld

Aan het onderzoek deden 92 mensen met handartrose mee, die pijn hadden en tekenen van ontsteking in de vingergewrichten. Ze werden in 2 groepen verdeeld. De helft van deze mensen kreeg 6 weken lang 10 milligram prednison per dag. De andere helft kreeg een nepmedicijn, ook wel placebo genoemd. Na 6 weken werden de klachten tussen de twee groepen deelnemers vergeleken. Hierna gingen deze mensen in 2 weken tijd de medicijnen afbouwen. En daarna volgden nog eens 6 weken zónder pillen en uiteindelijk werden de 2 groepen deelnemers na 14 weken opnieuw met elkaar vergeleken.

Duidelijk minder pijn door prednisolon

Bij de mensen die prednisolon kregen, waren de klachten een stuk verminderd. ‘We zagen dat die patiënten duidelijk minder pijn hadden’, aldus Féline Kroon. ‘We vroegen alle mensen die meededen om de hevigheid van hun pijn aan te geven op een schaal van 0 tot 100. Gemiddeld nam de pijn bij de mensen die prednison kregen, bijna met 22 punten af. Bij de mensen die placebo (het nepmedicijn) kregen was dit maar 5 punten. Ook konden de mensen die prednisolon kregen hun handen duidelijk beter gebruiken. Daarnaast was er na 6 weken duidelijk minder ontsteking in de vingergewichten te zien. Dat konden we zien door een echo te maken.’

Tijdelijk inzetten bij verergering van de klachten

De verbetering was wel maar tijdelijk: na stoppen met de behandeling was er geen verschil meer tussen de 2 groepen deelnemers: zij hadden weer evenveel pijn en andere klachten. De onderzoekers raden de behandeling alleen kortdurend aan. ‘Behandeling met prednisolon lijkt een goede manier om tijdelijk pijn en beperkingen te verminderen bij mensen die te maken hebben met een opvlamming van de handartrose’, vertelt hoofdonderzoeker professor Margreet Kloppenburg. ‘Prednisolon kan bijwerkingen geven bij langer gebruik. Daarom raden wij langdurige behandeling met dit medicijn niet aan.’ Margreet Kloppenburg is reumatoloog en expert op het gebied van handartrose.

‘Bespreek het met je arts’

‘Er is meer onderzoek nodig naar juiste dosis prednisolon bij handartrose en hoe lang je het het beste kunt gebruiken’, besluit professor Kloppenburg. ‘De behandeling is niet vanzelfsprekend voor iedereen met handartrose geschikt. Als je handartrose hebt, raden we aan om met je arts te bespreken of een korte kuur met prednisolon voor jou geschikt is.’

De resultaten uit het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Dit onderzoek is gefinancierd door ReumaNederland.