Skip to content

Extra voorlichting zorgt voor meer tevredenheid bij patiënten na een nieuwe knie

Extra voorlichting zorgt voor meer tevredenheid bij patiënten na een nieuwe knie

Betere voorlichting voor mensen met artrose over wat ze na een nieuwe knie kunnen verwachten, kan hun tevredenheid over het resultaat verbeteren. Dat heeft orthopedisch chirurg Jaap Tolk laten zien in zijn promotieonderzoek. Hij deed dit onderzoek in het Maxima MC ziekenhuis in Eindhoven samen met onderzoekers van het Erasmus MC.

Wanneer kan ik weer autorijden?
Welke verwachtingen hebben patiënten over het resultaat van een nieuwe knie? Deze vraag stond centraal in het onderzoek van Tolk. “We kwamen tot de ontdekking dat de arts vaak tevredener was over het resultaat van de nieuwe knie dan de patiënt zelf.“ Daarom besloot hij te onderzoeken of extra voorlichting over de resultaten van de behandeling de tevredenheid van de patiënt kan verbeteren. Dit leidde tot een voorlichtingsfolder voor een nieuwe knie met heel praktisch beschreven verwachtingen: Wanneer kan ik weer autorijden? Wanneer kan ik het huishouden weer zelf doen? Deze folder ‘Wat mag u op lange termijn van uw knieprothese verwachten?’ kunt u hier vinden.

Realistische verwachtingen
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met artrose met deze extra voorlichting beter weten wat ze kunnen verwachten na de knieoperatie. De patiënten die deze aanvullende voorlichting kregen, zijn uiteindelijk tevredener over het resultaat. Het geven van extra praktische voorlichting is dus relevant.

Video Jaap Tolk promoveerde op 2 juni 2020 op het Erasmus MC. Bekijk hier de video van zijn promotieonderzoek.