Skip to content

Het effect van het geven van een diagnose en uitleg bij mensen met heuppijn 

Het effect van het geven van een diagnose en uitleg bij mensen met heuppijn 

Door onderzoek weten we dat artrose een aandoening is van het gehele gewricht. Hiervoor dacht men dat het een aandoening was van alleen het kraakbeen. We weten nu ook dat artrose ontstaat als gevolg van een combinatie van factoren waarbij er een disbalans is tussen schade en herstel van het gewricht. En niet, zoals eerst werd gedacht, dat artrose ontstaat door alleen maar gebruik van het gewricht. 

 
Australisch onderzoe
Wat zou het effect zijn op de gedachten van mensen over hun behandeling als zij een diagnose en uitleg daarover hebben gekregen? Dat was precies wat Australische onderzoekers zich afvroegen. Om die vraag te beantwoorden hebben zij onderzoek gedaan onder totaal 626 deelnemers met en zonder heuppijn. Deze 626 deelnemers werden verdeeld in 3 groepen. Alle deelnemers moesten zich voorstellen dat ze al een aantal maanden heuppijn hadden en hiervoor een eerste afspraak hadden bij hun huisarts. Vervolgens kreeg elke groep een andere diagnose en uitleg: 

Diagnose en uitleg 1 
“U heeft heupartrose”: Het is een aandoening van het gehele gewricht. Eerst ontstaan er veranderingen in het gewricht. Dit kan komen door een eerder trauma van het gewricht. Ook kan erfelijkheid een rol spelen, of het soort werk dat u deed. Het lichaam zal proberen deze veranderingen te repareren. Hoewel deze reparaties kunnen leiden tot meer veranderingen in het gewricht, zorgen deze er vaak juist voor dat de heup normaal blijft functioneren. Maar soms hebben mensen veel pijn als de reparaties niet werken of als ze juist te veel werken.   

Diagnose en uitleg 2 
“U heeft aanhoudende heuppijn”: De pijn kan komen door veranderingen in het gewricht of door de weefsels daaromheen. De pijn kan ook door andere factoren beïnvloed worden. Iedereen beleeft pijn anders. Factoren die de pijn kunnen beïnvloeden zijn ervaringen uit het verleden, erfelijkheid, slecht slapen, stress, emoties en hoe bang u bent voor pijn.   

Diagnose en uitleg 3 
“U heeft slijtage van de heup”: Naarmate men ouder wordt, kan er slijtage optreden van het kraakbeen. Het kraakbeen in de heup kan beschadigd raken en kapotgaan. Hierdoor verliest u kraakbeen, waardoor de botten tegen elkaar wrijven en gaan ontsteken. Dit kan leiden tot heuppijn. 

Uitkomst Australisch onderzoek  
Na het lezen van de diagnose en uitleg werden twee vragen gesteld aan de deelnemers. De eerste vraag was: gelooft u dat beweging de heup beschadigt? De tweede vraag was: gelooft u dat opereren in een bepaald stadium noodzakelijk is? Uitkomst: de groep “U heeft slijtage van de heup” geloofde dat allebei. De andere twee groepen geloofden dat beweging de heup minder schaadt en een operatie minder noodzakelijk is. Ook waren deze twee groepen minder bezorgd over hun heup. Ook waren ze van mening dat zorg van een sportarts, reumatoloog of fysiotherapeut beter helpt. 

Advies aan zorgverleners 
De conclusie van het onderzoek is verwerkt als een advies aan zorgverleners. Namelijk dat heuppijn beter omgeschreven kan worden als heupartrose of aanhoudende heuppijn en niet als slijtage van de heup. Op deze manier hopen de onderzoekers dat mensen met heuppijn meer vertrouwen hebben in de behandelingen van artrose en meer geneigd zijn de aangeraden behandeling te volgen.