Skip to content

In gesprek met Peter

In gesprek met Peter

Leven met artrose. Het valt niet altijd even mee. Bij artrose heb je last van pijn, stijfheid en bewegen kost moeite. Er is nog helemaal niet zoveel bekend over wat eraan gedaan kan worden. Artrose Gezond biedt een platform waar mensen met artrose in contact kunnen komen met onderzoekers en waar de mening van mensen met artrose ertoe doet. Sterker nog: daar wordt naar gevraagd. Specifieker: via dit platform wordt regelmatig gevraagd om mee te doen aan onderzoek naar artrose. 

Ervaring delen voor onderzoek 
Peter Froon is in augustus 2023 80 jaar geworden. Hij doet mee met één van de lopende onderzoeken: het grote teenonderzoek. “Via mijn huisarts ben ik terecht gekomen bij Artrose Gezond. Ik wilde meer weten over artrose. Het is belangrijk om ervaringen uit te wisselen en te leren hoe anderen omgaan met artrose. De artroseclub is een plek van ontspanning, waar we kunnen praten en luisteren naar elkaar.  Door de artrose in mijn grote teen heb ik altijd pijn en moet ik mijn voeten op een bepaalde manier neerzetten. Dat resulteert in verkeerd afgesleten schoenhakken waardoor ik hak verhogers draag. Mijn ervaringen kunnen onderzoekers meenemen om hun onderzoek aan te scherpen.” 

Krakende wagens… 
Peter heeft al meer dan 20 jaar last van artrose op verschillende plaatsen in zijn lichaam. Hij kraakt aan alle kanten om het zo maar te zeggen. Peter: “Ik heb last in mijn voeten, schouders, polsen en duimen. Polyartrose noemen ze dat. Ik draag een brace voor mijn polsen, waardoor mijn pijn verlicht en ik zonder problemen kan typen. Van mijn schouders had ik zoveel last dat mijn vrouw mij moest omdraaien in bed. Nu ik al heel wat jaren medicatie slik kan ik dat tegenwoordig zelf weer uitvoeren (met ups en downs). Het is pijnlijk, onhandig en lastig maar ik blijf positief. En ik probeer het leven te accepteren zoals het komt. Het enige wat ik echt jammer vind, is dat ik mijn hobolessen niet meer kan volgen vanwege de pijn in mijn handen.” 

Nieuwe oplossingen door jonge onderzoekers 
“Gelukkig word ik er niet chagrijnig van”, zegt Peter vrolijk. “Wat ik heel erg leuk vind, is dat het jonge mensen zijn die zich bezighouden met onderzoek naar artrose. Ik heb alle vertrouwen in de nieuwe generaties, want die denken op een hele andere, nieuwe manier.  Zij redeneren vanuit een ander referentiekader. Komen met nieuwe oplossingen. Daar geniet ik van.”  

Levensenergie 
Peter is altijd bezig geweest met jongeren. Zijn gehele werkzame leven heeft zich afgespeeld in de onderwijssector. Hij heeft 17 jaar als leraar op een VMBO-school gewerkt, 11 jaar onderwijs gegeven op de lerarenopleiding en 15 jaar als schoolleider gewerkt van een VMBO in Rotterdam Noord. Daarnaast werkt hij al meer dan 35 jaar voor Amnesty International. En de afgelopen 4 jaar ook nog als vrijwilliger voor het NIOD in Amsterdam (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies). Voor het NIOD is hij redacteur en transcribeert hij dagboeken zodat de informatie die daarin staat voor wetenschappers en voor familie toegankelijk wordt.  “En ik heb geholpen op de Artrose Gezond dag. Ik heb de mensen ontvangen en geregistreerd. Ik heb gelukkig een enorme energie. Ik noem me zelf ook wel een ADHD’er op late leeftijd”, zegt hij lachend. 

Positieve instelling 
“Hoe beroerd ik me soms ook voel, ik zal altijd proberen er op een positieve manier mee om te gaan.” Deze krakende wagen is van plan om nog heel lang door te lopen. 

Kijk ook eens op: www.artrosegezond.nl