Skip to content

Nachtpijn bij mensen met heup- en knieartrose

Nachtpijn bij mensen met heup- en knieartrose

Nachtpijn komt bij veel mensen met heup- en knieartrose voor en zorgt bij hen voor grote onrust. In een onderzoek van Marloe van Berkel hebben 101 mensen met heup- of knieartrose een vragenlijst ingevuld over nachtpijn.

Van deze 101 mensen hadden 76 (= 75%) nachtpijn. Ten opzichte van de mensen zonder nachtpijn, hadden de mensen met nachtpijn vaker pijn overdag met hogere pijnscores en hadden meer problemen met de slaap. Ook werd aan de mensen met nachtpijn gevraagd om hun pijn uit te drukken in woorden, zie hiervoor de plaatjes. In het plaatje hierboven staan de beschrijvingen voor nachtpijn. In het plaatje hieronder staan de beschrijvingen voor pijn overdag. In de beschrijvingen is te zien dat zowel voor nachtpijn als pijn overdag de woorden “hinderlijk” en “zeurend” worden gebruikt. Maar er zijn ook duidelijke verschillen tussen de twee te zien. Er is meer onderzoek nodig om te onderzoeken welke factoren invloed hebben op nachtpijn bij artrose en hoe mensen met nachtpijn beter geholpen kunnen worden.

Tijdens het eerste Artrose Gezond Café op 6 oktober werd aan de deelnemers van de workshop “Pijn en Artrose” gevraagd of zij nachtpijn hadden. Van de 30 deelnemers werden 16 weleens wakker van de pijn en 9 helemaal niet. Mocht u meer willen weten over nachtpijn, dan is dit de link: https://doi.org/10.1093/fampra/cmac074 naar het artikel van Marloe van Berkel.