Skip to content

De orthopeed in de huisartspraktijk voor artrosezorg. Hoe goed werkt het?

De orthopeed in de huisartspraktijk voor artrosezorg. Hoe goed werkt het?

1 december, 2017
1 december, 2019

In Nederland zijn projecten opgezet waarin de orthopeed samen met de huisarts in de huisartsenpraktijk zorg biedt aan mensen met artrose. Wij, onderzoekers van het Erasmus MC, hebben onderzocht of deze manier van zorg goed werkt. Ook hebben wij de voorkeuren van mensen met knie-en/of heupartrose voor de zorg in kaart gebracht.

Waarom doen we dit project?
Deze nieuwe vorm van zorg kan dichter bij huis worden geleverd, en mensen met artrose kunnen makkelijker en sneller bij een orthopeed terecht dan in het ziekenhuis. Daarnaast willen we ook weten wat de voorkeuren van mensen zijn voor de zorg, zodat we kunnen kijken welke vorm het beste past bij wie.

Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden?
Zorgt deze nieuwe vorm van zorg voor mensen met knie-en/of heupartrose ervoor dat mensen niet onnodig naar het ziekenhuis hoeven en een goede kwaliteit van zorg kunnen ontvangen in de huisartsenpraktijk?

Wat zijn de voorkeuren van mensen met artrose voor de zorg van knie-en heupartrose in Nederland?

Deelnemers
– Vier huisartspraktijken met anderhalvelijnszorg (= met zorg van medisch specialisten) in Nederland.
– 648 patiënten met knie-en heupartrose, 150 medewerkers van een zorgverzekeraar en 76 zorgverleners die hun voorkeuren voor de zorg van knie-en heupartrose hebben gedeeld.

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
Ilgin Arslan
Ilgin Arslan
Junior onderzoeker