Skip to content

Een nieuwe behandeling via de bloedvaten voor knie artrose

Een nieuwe behandeling via de bloedvaten voor knie artrose

5 mei, 2019
1 juni, 2022

In de NEO studie wordt de effectiviteit van een nieuwe behandeling voor knieartrose onderzocht. Deze behandeling richt zich op hele kleine bloedvaatjes die het lichaam heeft aangemaakt in de knie als reactie op langdurige ontsteking door artrose. Het dichtmaken van deze vaatjes met een cathether via de lies (ook wel embolisatie genoemd) brengt mogelijk pijnverlichting voor mensen met knieartrose. De behandeling is gericht op patiënten die nog niet toe zijn aan een knieprothese, maar wel forse pijnklachten hebben ondanks conservatievere behandelingen (fysiotherapie, pijnstilling door medicijnen, een injectie in de knie).

Waarom doen we dit project?
Embolisatie is een veelbelovende behandeling maar is nog niet onomstreden bewezen effectief.  Dat willen we door middel van dit onderzoek uitzoeken.

Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden?
Hoe goed werkt embolisatie om de pijnklachten veroorzaakt door knieartrose te verminderen?

Deelnemers
Deelname aan dit onderzoek wordt geregeld via de orthopedisch chirurg. Als uw orthopedisch chirurg meedoet aan dit onderzoek kunt u vragen of u in aanmerking zou komen voor deelname.

Deelnemers aan het onderzoek ondergaan ofwel de nieuwe behandeling met embolisatie ofwel een placebo behandeling. Dit wordt door loting bepaald. Hierna worden de deelnemers gevraagd om 4 keer in een jaar tijd op controle te komen. Hierbij worden vragenlijsten ingevuld, pijndrempel meting uitgevoerd en MRI onderzoek gedaan.

Wat hebt u er aan?
Wanneer patiënten in de behandelgroep worden geloot kan de pijn in de knie verminderd worden. Er wordt driemaal een MRI van de knie gemaakt om de artrose in de knie nauwkeurig in kaart te brengen.

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
Tijmen van Zadelhoff
Tijmen van Zadelhoof
Junior onderzoeker