Skip to content

Is fysiotherapie even goed als een operatie bij een acuut ontstane meniscusscheur?

Is fysiotherapie even goed als een operatie bij een acuut ontstane meniscusscheur?

1 april, 2014
31 maart, 2018

Meniscusscheuren zijn een veelvoorkomend probleem. Mensen met een meniscusscheur hebben een verhoogde kans op artrose van de knie. Meniscusscheuren kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Scheuren die geleidelijk ontstaan komen vaker voor bij mensen met knieartrose. Van deze scheuren is bekend dat het beter is om geen operatie uit te voeren. Voor acuut ontstane scheuren worden nu veel kijkoperaties van de knie uitgevoerd om het gescheurde stuk van de meniscus te verwijderen. Het is echter niet bekend of dit ook de beste behandeling is van acuut ontstane meniscusscheuren. Een andere mogelijke behandeling van dit soort meniscusscheuren is fysiotherapie, het is niet bekend of dit even goed werkt als een operatie.

Waarom doen we dit project?
We doen dit project om twee behandelingen voor acuut ontstane meniscusscheuren te vergelijken: een kijkoperatie van de knie en fysiotherapie.

Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden?
Is fysiotherapie even goed als een operatie bij een acuut ontstane meniscusscheur? 

Deelnemers
152 mensen tussen de 18 en 45 jaar die een acuut ontstane meniscusscheur hadden, deden mee met de trial.
Een loting bepaalde of de deelnemers een kijkoperatie ondergingen binnen 6 weken of onder begeleiding van een fysiotherapeut een gestandaardiseerd oefenprogramma doorliepen. De resultaten zullen hier zodra die bekend zijn gepubliceerd worden. (Deelnemen is niet meer mogelijk)

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
Sabine van der Graaff
Sabine van der Graaff
Arts-onderzoeker
Max Reijman
Dr. Max Reijman
Projectleider, afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde