Skip to content

Kniepijn-vriendelijk sport- en beweegactiviteiten

Kniepijn-vriendelijk sport- en beweegactiviteiten

Een onderzoek met als doel kniepijn-vriendelijke sport- en beweegactiviteiten te verzamelen en te delen voor mensen met knieartrose. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die u vanuit huis in kunt vullen.
18 oktober, 2022
1 maart, 2023

Bedankt voor de deelname. Meer dan 130 mensen hebben de vragenlijst ingevuld en kniepijn-vriendelijke sport en beweegactiviteiten beschreven. Experts op het gebied van bewegen gaan de sport en beweegactiviteiten nu bekijken. Voor elke activiteit wordt bepaald hoe vaak en hoe lang u ze zou moeten doen om uw gezondheid te verbeteren. U kunt op dit moment niet meer mee doen met dit onderzoek. De mensen die aangegeven hebben dat ze in fase 3 mee willen doen, krijgen een email.

Lichaamsbeweging en lichamelijke activiteit zijn belangrijk voor een gezond leven. Veel mensen met knieartrose hebben moeite met sporten en bewegen door kniepijn en andere symptomen. Maar niet alle activiteiten zijn uit te voeren voor iedereen. Veel mensen met knieartrose zoeken naar inspiratie om te sporten en te bewegen, ondanks een pijnlijke knie. 

Deze studie heeft tot doel een verzameling (of catalogus) te maken van allerlei sport- en beweegactiviteiten die ‘knievriendelijk’ zijn . De catalogus zal dienen als inspiratie voor mensen met knieartrose die op zoek zijn naar activiteiten die andere mensen met vergelijkbare eigenschappen als knievriendelijk beoordelen. Mensen met knieartrose van over de hele wereld zullen worden uitgenodigd aan dit onderzoek mee te doen. 

Dit onderzoek maakt deel uit van een internationale samenwerking met vragenlijsten die zijn verzameld in Australië, Canada, Denemarken en Nederland. De onderzoekssamenwerking omvat onderzoekers van de Universiteit van Melbourne, de Universiteit van Toronto, het Erasmus MC en de Universiteit van Kopenhagen. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Deense zorgverzekeraar Sygeforsiringen “danmark”

Wie kan deelnemen? 

Mensen met pijnlijke knieartrose die geïnteresseerd zijn om hun ervaringen en/of gedachten over het doen van sport- en beweegactiviteiten met ons te delen. 

Hoe weet ik of ik knieartrose heb? 

Als u kniepijn heeft en uw arts heeft u verteld dat u artrose van de knie heeft. 

 Als u geen diagnose van uw arts heeft, kunt u deelnemen als u: 

  • 45 jaar of ouder bent, en 
  • Kniepijn heeft bij lichamelijke activiteit (bijv. lopen, staan, sporten), en 
  • Geen ochtendstijfheid in de knie heeft of ochtendstijfheid in de knie die niet langer dan 30 minuten aanhoudt 

Wat zal ik moeten doen? 

Dit onderzoek bestaat uit 3 fases.

FASE 1: 

Eerst wordt u gevraagd om een ​​vragenlijst in te vullen om te controleren of u mee kunt doen. 

 Vervolgens zullen wij u vragen om uw ervaringen en/of gedachten te delen over sport- en beweegactiviteiten waarvan u zich kunt voorstellen dat ze haalbaar zijn zonder uw knieklachten tot een onaanvaardbaar niveau te verergeren. Met onaanvaardbaar niveau bedoelen we dat de activiteit symptomen zou veroorzaken die ernstig zijn en/of langer dan 24 uur aanhouden. 

Houd er rekening mee dat het oké is om tijdens of na een activiteit wat kniepijn te hebben, maar de kniepijn mag daarna niet toenemen tot meer dan matig en niet langer dan 24 uur duren. Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging de kniepijn in de loop van de tijd zal verminderen.  

Fase 1 zal ongeveer 30 minuten duren. U kunt op de volgende link klikken om meteen naar de vragenlijst te gaan: https://redcap.link/exercisecatalogue-NL

FASE 2: 

De sport- en beweegactiviteiten die door alle deelnemers zijn genoemd worden verzameld. Deze activiteiten zullen worden beoordeeld door experts op het gebied van artrose en sport/bewegen. Voor elke voorgestelde actviteit zal bepaald worden hoe vaak en hoe lang u ze zou moeten doen om uw gezondheid te verbeteren. 

FASE 3: 

De lijst met activiteiten wordt vervolgens teruggestuurd naar de deelnemers (u) die de activiteiten dan kunnen beoordelen op “knievriendelijkheid” met de aanvullende informatie van de experts. Om deel uit te maken van deze fase hebben we uw e-mailadres nodig. Deze kunt u in fase 1 opgeven. 

In principe heeft u geen persoonlijk contact met de onderzoekers die het uitvoeren. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd mailen naar artrosegezond@erasmusmc.nl.

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
No data was found