Skip to content

Schoenaanpassingen bij mensen met grote teen artrose 

Schoenaanpassingen bij mensen met grote teen artrose 

Hebt u pijnklachten aan uw grote teen en bent u daarmee in de afgelopen 2 jaar naar de huisarts geweest? Wellicht kunt u en wilt u meedoen met dit nieuwe onderzoek.
3 april, 2023
31 december, 2023

U kunt niet meer meedoen aan dit onderzoek.

Waarom doen we dit onderzoek  

Pijnklachten aan het grote teen gewricht lijken veel voor te komen, waarbij verminderde voetfunctie een belangrijk kenmerk is. Deze klachten kunnen erop duiden dat u artrose heeft aan uw grote teen. De meeste mensen met dit type klachten worden behandeld in “de eerste lijn”, door de huisarts. Echter is er nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de behandeling van klachten aan het grote teen gewricht. De schoenen aanpassen is één van de behandelvormen bij grote teen artrose. We weten niet of deze behandeling wel effect heeft in het verminderen van pijn en het verbeteren van de voetfunctie.  

Wie kunnen meedoen aan dit onderzoek? 

De onderzoekers zijn op zoek naar geïnteresseerde in de leeftijd van 45 jaar en ouder die in de afgelopen 2 jaar voor het eerst bij de huisarts zijn geweest met pijnklachten aan het grote teen gewricht en daarnaast nog geen schoenaanpassingen hebben. Tevens moeten de pijnklachten nog steeds op de voorgrond staan, maar zonder aanwezigheid van ochtendstijfheid. Als er toch ochtendstijfheid van het grote teen gewricht optreedt, dan duurt deze niet langer dan 30 minuten

Wat houdt het onderzoek in? 

Als u meedoet aan dit onderzoek, dan past een orthopedisch schoenmaker uw eigen confectieschoenen op diverse punten aan. De onderzoekers gaan kijken of deze schoenaanpassingen de klachten verminderen. Uw deelname duurt in totaal 3 maanden. U ontvangt hiervoor drie keer een vragenlijst waarin onder andere gevraagd wordt naar pijn en de invloed van uw klachten op het dagelijks leven. 

We hopen met de informatie die we verzamelen in de toekomst uitgebreider onderzoek te kunnen doen naar de behandeling van grote teen artrose en hiermee de artrosezorg vooruit te helpen. 

U kunt niet meer meedoen aan deze studie.

Heeft u interesse in deze studie een email naar teenonderzoek@erasmusmc.nl of naar artrosegezond@erasmusmc.nl.

Onderzoeksteam:

Onderzoeker Carla Braam, Onderzoeksassistente Marleen van Arkel, Projectleider Marienke van Middelkoop

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
Arkel Marleen van_foto
Marleen van Arkel
Onderzoeksmedewerker
Braam, Carla_foto
Carla Braam
Junior onderzoeker