Skip to content

Wat is de invloed van de menopauze op het ontstaan van artrose?

Wat is de invloed van de menopauze op het ontstaan van artrose?

1 mei, 2019
1 april, 2023

Met het dit onderzoek willen we de invloed van de menopauze op het ontstaan van artrose beter in kaart brengen, zodat het mogelijk wordt om preventieve maatregelen en behandelingen voor artrose te kunnen ontwikkelen.

Waarom doen we dit project?

Artrose is een veelvoorkomende ziekte van het gewricht, waardoor pijn, stijfheid en moeite met bewegen van het gewricht kunnen ontstaan. Het is niet precies bekend hoe artrose ontstaat en de behandeling is vooral gericht op het verminderen van klachten. Na de leeftijd van vijftig jaar komt artrose vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hierdoor wordt gedacht dat de menopauze een rol speelt, maar welke? Het is belangrijk om dit te weten, zodat artrose beter behandeld en voorkomen kan worden. 

Het onderzoek houdt in dat we gaan kijken wat de invloed is van de veranderingen in hormonen die optreden rondom de menopauze op het ontstaan van artrose. Dit doen we door vrouwen tussen de vijftig en zestig jaar die nog de anticonceptiepil (de pil) gebruiken tijdens het onderzoek met de pil te laten stoppen. Zowel voor als na het stoppen met de pil worden verschillende onderzoeken gedaan om de invloed van de veranderingen in hormonen die daardoor ontstaan in kaart te kunnen brengen.

Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden?

Wat is de invloed van de menopauze op het ontstaan van artrose? 

Deelnemers

Onze deelnemers zijn vrouwen tussen de 50 en 60 jaar die nog de antconceptiepil (de pil) gebruiken. Van onze deelnemers  wordt verwacht dat ze tijdens het onderzoek stopt met de pil. Gedurende twee jaar komt ze vijf keer naar het Erasmus MC: één keer voordat ze stopt met de pil en vier keer nadat ze is gestopt. Bij alle bezoeken wordt bloed afgenomen, een vragenlijst ingevuld en wordt een foto van de handen gemaakt. Bij het eerste en laatste bezoek wordt ook een lichamelijk onderzoek, röntgenfoto van de handen, MRI-scan van één knie, botdichtheidsmeting en echo van één achillespees gedaan.

We hebben ondertussen genoeg deelnemers gevonden. U kunt niet meer deelnemen aan deze studie. Wilt u op de hoogte gehouden worden van het verloop van deze studie dan kunt u een mailtje sturen naar focum@erasmusmc.nl. 

Ook op de website van Artrose Gezond zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen binnen dit onderzoek.

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
No data was found