Skip to content

Ook heupartrose een groter probleem dan gedacht

Ook heupartrose een groter probleem dan gedacht

Huisartsen stellen de diagnose heupartrose veel vaker dan tot nu toe bekend was. Bijna twee keer zo vaak, becijferen onderzoekers van het Erasmus MC. Eerder ontdekten zij al dat knieartrose een groter probleem is dan gedacht. ‘De uitkomsten onderstrepen het belang van een Nationaal Artrose Programma.’

Volgens Het RIVM heeft bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland last van pijnlijk, stijve gewrichten. Eerder zagen we al dat deze cijfers een onderschatting zijn wat betreft knieartrose. Nu hebben we ook aangetoond dat het onderschatting is wat betreft heupartrose.

Uit ons onderzoek blijkt dat de huisarts bijna twee keer zoveel mensen van 30 jaar en ouder met heupartrose zien dan eerder gedacht. En jaarlijks komen er ook bijna twee keer zoveel mensen met heupartrose bij. We hebben dit onderzocht op basis van anonieme gegevens van 2,5 miljoen mensen uit Nederlandse huisartspraktijken die in een database zitten.

Door middel van een algoritme hebben we naast de patiënten die een code voor heupartrose gekregen hebben van de huisarts, ook de mensen gevonden waarvan de huisarts zegt dat het heupartrose is, maar die nog geen code voor heupartrose gekregen hebben.

Voor het artikel op Amazing Erasmus MC kunt u hier klikken. Wilt u het wetenschappelijk artikel lezen, klik dan hier.