Op 17 oktober 2024 was de feestelijke opening van een nieuw artrose-onderzoekslab (MOBI-lab), in het Erasmus MC. Met dit onderzoekslab wil men artrose vroeg kunnen opsporen bij patiënten. Bij vroege opsporing kan er vroeg gestart worden met een behandeling. ‘Met de resultaten die uit dit MOBI-lab komen willen we de artrosepatiënten minstens vijf extra goede levensjaren bezorgen’, zegt prof.dr. Sita Bierma-Zeinstra, sectiehoofd Onderzoek, afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.
Wat is het artrose-onderzoekslab?
Het lab is een ruimte waarin een hele grote loopband staat. Lopend op die band wordt een röntgenapparaat op de knie gericht. Dit apparaat kijkt naar binnen in de knie en laat zien hoe het kniegewricht beweegt tijdens het lopen. Het is zeer uniek dat er naar binnen gekeken kan worden om het kniegewricht te zien bewegen. Met de beelden van het apparaat en veel lastige computerberekeningen, kan bepaald worden wat de druk is op het kraakbeen in de knie tijdens het lopen. Met deze gegevens hopen onderzoekers en artsen te kunnen bepalen welk deel van het kraakbeen wordt overbelast. Het is belangrijk voor artrose patiënten om te blijven bewegen, maar er moet geen overbelasting ontstaan. Met dit MOBI-lab kunnen artsen in de toekomst hopelijk per patiënt aangegeven worden wat de beste behandeling is.
Wanneer starten
Het is nog niet zover dat het lab al gelijk gebruikt kan worden. Er moeten nog veel protocollen doorlopen worden. De verwachting is dat de eerste onderzoeken kunnen starten vanaf medio 2025. Houd de website in de gaten!
Meer informatie:
Interview met Prof.dr. Sita Bierma-Zeinstra en Prof.dr. Jaap Harlaar:
Motion Biomechanics & Imaging Lab
Of luister naar:
Nieuwe methode in de maak voor gerichte behandeling artrose
(Radio, Marcel de Rijk, BNR Nieuwradio, Prof.dr. Edwin Oei, prof.dr. Jaap Harlaar), 17-10-2024
Of lees meer op: Delfts-Rotterdamse Mobi-Lab kan behandeling artrose verbeteren – Delta
Of hier: Erasmus MC en TU Delft openen artrose-onderzoekslab – Amazing Erasmus MC