Skip to content

Patiënten met een maatje meer gezocht voor studie naar beginnende knieartrose

Patiënten met een maatje meer gezocht voor studie naar beginnende knieartrose

Het Erasmus MC gaat onderzoeken of het volgen van een leefstijlprogramma nuttig is om klachten van beginnende knieartrose te verminderen.

Voor deze studie, de LITE-studie genoemd, zoekt wetenschappelijk onderzoeker Núria Jansen mensen van 45 tot 70 jaar met beginnende knieklachten, die daarvoor nog niet onder behandeling zijn bij een specialist. Deelnemers hebben een BMI van boven de 25.

Bij de ontwikkeling van knieartrose spelen verschillende factoren een rol, waaronder een trauma aan de knie, overgewicht, standsafwijkingen, erfelijkheid en ontstekingen. Veel van deze factoren zijn moeilijk te beïnvloeden, maar Núria Jansen gaat nu kijken of een gezonde leefstijl en daarmee vermindering van het overgewicht, de beginnende knieklachten kan verminderen en het artrose proces stilzetten of vertragen. Uit eerder onderzoek is al wel gebleken dat vijf procent gewichtsverlies kan bijdragen aan het voorkómen van knieartrose.

In dit nieuwe onderzoek zal de helft van de deelnemers de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) volgen. Dat is een behandeling waarbij de patiënt met ondersteuning van verschillende specialisten probeert een gezonde leefstijl te volgen. De andere helft van de deelnemers blijft met z’n klachten onder behandeling van de huisarts. Lees het hele artikel op amazingerasmusmc.nl

Wilt u meedoen?

We zoeken voor dit onderzoek in totaal 234 mensen met een BMI van meer dan 25 en beginnende klachten aan de knie. Meld u dan aan via de website van de litestudie of stuur een bericht naar litestudie@erasmusmc.nl.