Skip to content

Prijs voor scriptie over artrose

Prijs voor scriptie over artrose

Op maandag 28 november 2022 ontving Judith Veldman, onderzoeker in het Erasmus MC, de Dr. Saal van Zwanenberg Onderzoeksprijs voor haar scriptie over artrose. Ze onderzocht of medicijnen, die al voor andere ziektes worden gebruikt, ook gebruikt kunnen worden voor artrose. Dit wordt ook wel drug repurposing of drug rediscovery genoemd.  

Eén medicijn voor meerdere types 
Door gebruik te maken van computermodellen kon ze voorspellen welke medicijnen mogelijk een effect zouden hebben. Deze heeft ze vervolgens getest op kraakbeencellen die van artrose patiënten afkomstig zijn.  Haar onderzoek liet zien dat in ieder geval één van deze medicijnen de afbraak van het kraakbeen door veranderingen in de kraakbeencellen kan remmen en mogelijk zelfs de aanmaak van nieuw kraakbeen kan stimuleren.  

Onderzoeksprijs 
Ze ontving de Dr. Saal van Zwanenberg Onderzoeksprijs (https://khmw.nl/dr-saal-van-zwanenberg-onderzoeksprijzen/), omdat drug repurposing op dit moment in het midden van de belangstelling staat en ze op een uitstekende wijze liet zien hoe je een medisch probleem (zoals in dit geval artrose) kunt verbinden met de buitenwereld.