Skip to content

Tekenen van enkelartrose op een röntgenfoto komen vaker voor bij mannen en bij mensen met obesitas  

Tekenen van enkelartrose op een röntgenfoto komen vaker voor bij mannen en bij mensen met obesitas  

Artrose kan in veel gewrichten voorkomen, waaronder de knie, de heup maar ook de enkel. Mensen met enkelartrose hebben pijn en kunnen daardoor minder goed hun dagelijkse activiteiten uitvoeren. Enkelartrose kan al bij relatief jonge mensen ontstaan. Er wordt geschat dat de oorzaak van enkelartrose vaker een blessure is, bijvoorbeeld een verzwikking, dan dat een blessure de oorzaak is van artrose in de knie of de heup. Helaas is nog maar weinig bekend over de oorzaken van enkelartrose, hoe vaak het voor komt en hoe we het kunnen behandelen.   

Het Erasmus MC heeft samen met het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht onderzocht hoe vaak kenmerken van artrose op een röntgenfoto van de enkel te zien zijn. Bij 893 mensen is een röntgenfoto van de enkel gemaakt vanwege pijn of andere klachten in de enkel. Bij 128 mensen (14.3%) waren kenmerken van enkelartrose op de röntgenfoto te zien. Het kwam vaker voor bij mensen die langer dan 3 maanden klachten hadden, bij mannen en bij mensen met ernstig overgewicht (obesitas).   

Dat kenmerken van enkelartrose op röntgenfoto’s vaker bij mannen wordt gezien is anders dan bij artrose van de knie. Knieartrose komt namelijk vaker voor bij vrouwen. Een mogelijke verklaring is dat enkelartrose vaker door een blessure of trauma wordt veroorzaakt, maar dit is niet zeker. Het is ook niet zeker dat de klachten in de enkel worden veroorzaakt door de kenmerken van artrose die zichtbaar zijn op de röntgenfoto.    

Welke klachten nu precies samenhangen met de kenmerken van enkelartrose op de röntgenfoto’s zal verder onderzocht worden. Ook zal onderzocht worden of het zien van deze kenmerken kan helpen om te voorspellen of mensen langdurig enkelklachten zullen houden. Hopelijk kan dit in de toekomst artsen helpen om mensen met enkelartrose eerder te herkennen en te helpen.