Skip to content

Vitamine K en artrose

Vitamine K en artrose

Afgelopen 19 april heeft in het AD een krantenartikel gestaan over het risico op artrose bij gebruik van  vitamine K remmende bloedverdunners. We kregen daar wat vragen over en zullen proberen deze vragen te beantwoorden.

In een onderzoek hebben Cindy Boer en Joyce van Meurs aangetoond dat bepaalde bloedverdunners een verhoogd risico op artrose veroorzaken. Het gaat om de middelen acenocoumarol (merknaam Sintrom ®) en fenprocoumon (merknaam Marcoumar ®). Deze middelen bevatten vitamine K remmende stoffen.

Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling en is nodig om de gewrichten soepel te houden. Boer en van Meurs hebben gevonden dat mensen die deze bloedverdunners gebruiken een hoger risico hebben op het krijgen van artrose. In dit artikel staat uitgebreid beschreven wat er onderzocht is.

Als u deze medicijnen gebruikt, is het heel belangrijk dat u niet zomaar stopt met het nemen van deze medicatie. Neem contact op met uw behandelend arts en wijs hem/haar de wetenschappelijke publicaties. Deze staan onderaan weergegeven. Uit het onderzoek is gebleken dat het wellicht beter is om over te stappen op andere bloedverdunners, maar alleen in overleg met uw arts. Soms is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere bloedverdunner.

In het artikel wordt ook beschreven dat Boer en van Meurs met aanvullend onderzoek gaan kijken of  vitamine K gebruikt kan worden voor artrose. Wanneer en hoe dit onderzoek zal plaats vinden zal ook bekend gemaakt worden via de nieuwsbrief en de artrose gezond website.  

We willen nog beklemtonen dat het zeer onverstandig is om zonder overleg met een behandelend arts te stoppen met de medicatie. Benader dus altijd een behandelend arts voor advies.

De wetenschappelijke publicaties van dit onderzoek zijn hier te vinden:

Voor vragen of de artikelen kunt u ook mailen naar artrosegezond@erasmusmc.nl.