Skip to content

Workshop Artrose Gezond Café 11-04-2024: Plants for Joints 

Workshop Artrose Gezond Café 11-04-2024: Plants for Joints 

Op de Artrose Gezond dag heeft Carlijn Wagenaar van het onderzoek over Plants for Joints een interessante workshop gegeven die verder uitlichtte hoe je zelf jouw levensstijl kan aanpassen om artrose gerelateerde pijnklachten te verminderen. Samen met andere onderzoekers zoals hoofdonderzoeker Wendy Walrabenstein, heeft zij gekeken naar een nieuw leefstijlprogramma gericht op voeding, beweging, stressmanagement en slaap en het effect hiervan op pijn, veroorzaakt door artrose. Het onderzoek liet zien dat dit nieuwe leefstijlprogramma pijn verlichtte en de functionaliteit van het gewricht verbeterde. Het onderzoek zelf hebben we eerder al in detail besproken op de Artrose Gezond website. Daarom hebben we ons tijdens het Artrose Gezond café gefocust op de vragen en zorgen van de aanwezige patiënten.  

Wat wordt aangeraden vooral wel te eten? 
Carlijn focuste zich voornamelijk op het meer plantaardig maken van het voedingspatroon. Centraal stond de verhoogde inname van vezels door het eten van meer groente, volkoren producten en peulvruchten en het verminderen van de hoeveelheid verzadigd vet door geen vlees te eten en harde boter te vervangen met vloeibare boter. De Schijf van Vijf is nog steeds de basis van dit voedingspatroon alleen worden vlees en andere zuivel achterwege gelaten. Dit helpt om de ontstekingswaarden in het bloed te verminderen. Carlijn vertelde ook dat een voordeel van dit voedingspatroon is dat je eerder vol zit waardoor mensen afvallen, zonder dat ze er moeite voor hoeven te doen.  

Moet ik me zorgen maken om te korten van eiwit, calcium en jodium? 
Mensen die een plantaardig voedingspatroon volgen, zijn vaak bang dat ze onvoldoende eiwitten binnenkrijgen. Carlijn liet ons zien dat door te kiezen voor voedzame vleesvervangers, sojaproducten, volkoren producten, noten en peulvruchten je makkelijk komt aan je dagelijkse eiwitinname (zo’n 60-70 gram). Ook helpt (ongezoete) soja(melk) om voldoende calcium binnen te krijgen. Tot slot komt het benodigde jodium vooral uit zout wat verwerkt wordt in brood of in zeewier waar je met een gevarieerd voedingspatroon dus ook genoeg van binnenkrijgt. Het enige wat Carlijn wel aanraadde was om extra vitamine B12 in te nemen.  

Waar kan ik recepten vinden om te koken? 
Een nieuw voedingspatroon is soms lastig omdat je niet gewend bent om met vleesvervangers of sojastukjes te koken. Uit de zaal kwam dan ook het verzoek om meer recepten en ideeën die aansluiten bij een plantaardig voedingspatroon. Op Plants for Health (dat is voortgekomen uit Plants for Joints) kun je je opgeven om een gratis weekmenu te krijgen. Verder noemt Wendy Walrabenstein op haar website nog de Schijf for Life waar verschillende dagmenu’s en recepten gevonden kunnen worden. Verder kun je veel voorbeeld menu’s vinden als je Googled op “Veganistische weekmenu’s”. Tot slot, willen de onderzoekers nog meegeven dat je het leefstijlprogramma niet perfect hoeft te volgen om voordelen te merken. Ook mensen die deels hun leefstijl aanpasten, ervaarden minder pijn. Alle beetjes helpen dus!