Hoogleraar “artrose” Sita Bierma-Zeinstra en radioloog Edwin Oei krijgen van ZonMW €950.000 euro voor onderzoek naar artrose.
Met dit geld willen ze een nieuwe methode ontwikkelen, waarmee ze de krachten in het gewricht tijdens lopen en andere bewegingen bij een patiënt met artrose precies in kaart brengen. Zij ontvangen deze subsidie samen met hoogleraar klinische biomechanica Jaap Harlaar van de TU Delft, die sinds 1 juni ook verbonden is aan de afdeling Orthopedie van het Erasmus MC.
Wat gaan ze met het geld doen?
De eerste stap is een bewegingslaboratorium bouwen, met daarin een röntgenapparaat. In dit laboratorium kan in beeld gebracht worden hoe de krachten op het gewricht inwerken tijdens het bewegen. “We doen dat met een lage dosis röntgenstraling die de knie van twee kanten in beeld brengt. Met een speciale techniek kunnen we over die bewegende beelden een MRI-scan van de knie leggen, zodat we een gedetailleerd, 3-dimensionaal bewegend beeld krijgen van het gewricht. Een fluoroscopie, heet zo’n beeld.” vertelt Edwin Oei. Op de beelden moet te zien zijn welke krachten er inwerken op het kraakbeen.
Wat hebt u er aan?
Vragen die met deze nieuwe techniek beantwoord kunnen worden zijn volgens Bierma-Zeinstra: “Hoe trekken pezen en spieren aan het gewricht, welke invloed heeft de meniscus? Plus, zijn er krachten te ontdekken die een negatieve invloed hebben op het kraakbeen? En als dat zo is: zijn er therapieën te bedenken die dat proces positief beïnvloeden? Denk bijvoorbeeld aan oefentherapie, of bepaalde braces.”
Door al in een vroeg stadium vast te stellen of een afwijkende bewegingsproces van invloed is bij de patiënt, hopen radioloog Edwin Oei en hoogleraar huisartsgeneeskunde Sita Bierma-Zeinstra te kunnen bepalen of er behandelingen zijn die verergering van artrose kunnen voorkomen.
Lees het hele verhaal op Amazing Erasmus MC.