Skip to content

Wat is artrose?

Bij artrose kunt u last hebben van één of meerdere pijnlijke en/of stijve gewrichten. Het gewricht kan soms wat gezwollen zijn en bewegen gaat vaak minder makkelijk. Soms voelt het gewricht ook warm aan. Vaak zijn de klachten het ergst in de ochtend of wanneer u een tijdje stil heeft gezeten. De klachten nemen weer af wanneer u het gewricht een tijdje beweegt. Veel te veel beweging – overbelasting – van uw gewrichten kan er echter voor zorgen dat u tijdelijk meer klachten heeft.

Artrose komt het meest voor in de handen, knieën, heupen en de wervelkolom, maar kan in elk gewricht voorkomen. De pijn en stijfheid in gewrichten met artrose komt doordat bij artrose het gewricht op verschillende manieren wordt aangetast:

Verandering van het kraakbeen

In uw gewricht vormt veerkrachtig kraakbeen een soort stootkussen tussen de uiteindes van uw botten, die daardoor soepel over elkaar heenglijden.
Hierdoor kunt u zich bewegen. Bij artrose wordt dit stootkussen steeds dunner, zachter en er komen scheurtjes in. U voelt hier geen pijn van, want het kraakbeen is gevoelloos.

Lees meer
Verandering van het bot, de slijmvlieslaag en de spieren

Aan de gewrichtsranden van uw botten kunnen zich bijvoorbeeld knobbeltjes (osteofyten) vormen. De knobbeltjes veroorzaken doorgaans geen pijn.
De slijmvlieslaag rondom het gewricht kan gaan ontsteken. De ontsteking komt en gaat, waardoor de klachten een tijdje erger kunnen zijn en dan weer minder worden. Een flinke ontsteking van de slijmvlieslaag kan zwelling van het gewricht veroorzaken. Ook kan uw gewricht hierdoor warm aanvoelen. In het botlaagje vlakbij het gewricht kunnen kleine plekjes met vochtophoping ontstaan (botoedeem). Ook deze plekjes kunnen pijn veroorzaken en kunnen ook weer verdwijnen. De kracht van de spieren rondom het gewricht kan minder worden. Voor de stabiliteit van uw gewricht is het belangrijk om deze spierkracht op peil te houden

Lees meer

Meer weten over artrose?

In het Handboek voor mensen met artrose vindt u meer informatie over artrose, de behandeling van artrose en adviezen voor wat u zelf dagelijks kunt doen om u gezonder te voelen. U kunt het hier gratis downloaden.
Ook kunt u informatie over artrose vinden op de websites van:

Adviezen

Blijf bewegen

meebeslissen-artrosegezond

Verdeel uw activiteiten goed over de dag en de week.

Bespreek met uw huisarts hoe u het beste kunt omgaan met bijvoorbeeld pijnklachten.

onderzoek-artrose-gezond

Deze infographic geeft een greep uit de conclusies van wetenschappelijk onderzoek naar artrose weer én de adviezen die hierop gebaseerd zijn. De conclusies komen voort uit onderzoek door de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC en onderzoeken die wereldwijd zijn uitgevoerd in de afgelopen 20 jaar.

Wilt u meer weten over deze onderzoeken? Neem dan contact met ons op.

Oefeningen

Met onderstaande knie-heup-en handoefeningen kunt u zelf aan de slag om de spieren rond uw gewrichten te versterken. U kunt de oefeningen downloaden en uitprinten. Voor meer oefeningen kunt u terecht bij uw huisarts of fysiotherapeut.

Verwachtingen na een operatie

Een operatie is zelden nodig. Alleen bij ernstige klachten is een operatie te overwegen, kijk ook op thuisarts.nl voor meer informatie hierover. Soms is het mogelijk het gewricht te vervangen.

Wat kunt u op lange termijn na een nieuwe knie operatie verwachten?
Het is goed u te realiseren dat een nieuwe knie een “kunstgewricht” is. Op de meeste gebieden kunt u hiervan veel vooruitgang verwachten, maar een kunstgewricht kan nooit de ‘normale’ situatie evenaren. De onderstaande resultaten zijn een gemiddelde. Uw eigen ervaring kan hiervan afwijken.

Meer informatie over wat u kunt verwachten een jaar na een nieuwe knie operatie vindt u hier.

 

Gezond bewegen met artrose

Deze posters geven uitleg over het belang van bewegen bij artrose.

Deze posters zijn gebaseerd op de kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar bewegen bij artrose.
Wilt u meer weten over deze onderzoeken? Neem dan contact met ons op.