Huisartsen zien twee keer zoveel patiënten met knieartrose dan tot nu toe bekend is. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Onderzoekers pleiten: ‘Zet ziekte die mobiliteit beperkt hoger op de gezondheidsagenda om enorme maatschappelijke last het hoofd te bieden.’
De media heeft aandacht voor een onderzoek waarin we laten zien dat de huisarts twee keer zoveel mensen met knieartrose ziet dan tot nu toe bekend werd. Volgens het RIVM staan er 750.000 mensen met knieartrose geregistreerd bij de huisarts. Zij staan geregistreerd bij de huisarts met een code voor knieartrose. Sita Bierma-Zeinstra, Professor Artrose, kwam op het idee voor dit onderzoek, nadat ze de huidige artrose cijfers bij de huisarts vergeleek met het aantal mensen dat een kunstknie kreeg. Die getallen bleken vrijwel overeen te komen. Dat zou betekenen dat iedereen met knieartrose een kunstknie krijgt en dat is niet zo.
We hebben door middel van een algoritme alle artrose patiënten geïdentificeerd die in de database van de huisarts niet de officiële code ‘artrose’ kregen, maar die wel artrose hebben. Dit blijken twee keer zoveel mensen te zijn dan eerder bekend was.
,,Het is een grote onderschatting. Met de bevindingen van ons onderzoek is en wordt het probleem nog veel groter en moet het hoger op de gezondheidsagenda van beleidsmakers en verzekeraars gezet worden.” zegt Sita. Ook hoogleraar Huisartsgeneeskunde Patrick Bindels vindt dat artrose hoger op de gezondheidsagenda moet. “Artrose is een van de belangrijkste oorzaken van verlies aan gezonde levensjaren, het beperkt mensen in hun mobiliteit en is daarmee ook een risicofactor voor andere aandoeningen.
Sita Bierma-Zeinstra en Marjan van Meurs, een van onze ervaringsdeskundigen, praten erover in de Telegraaf. Klik hier om het artikel te lezen op Amazing Erasmus.