In artrose breekt het kraakbeen af. Omdat het kraakbeen niet kan aangroeien wordt de ziekte steeds erger. We weten dat net voordat het kraakbeen afbreekt, de cellen in het kraakbeen zich anders gaan gedragen. In dit project gaan wetenschappers van het Erasmus MC en het bedrijf Galapagos onderzoeken wat er precies verandert in de cellen door te kijken naar de genen die tot expressie gebracht worden in de cellen. Ook gaan we onderzoeken wat er voor zorgt dat de cellen veranderen. Met deze informatie gaan we modellen maken om in het laboratorium te onderzoeken we hoe we de verandering in de kraakbeencellen kunnen afremmen en zo de afbraak van kraakbeen voorkomen. Met deze kennis willen we nieuwe medicijnen ontwikkelen om artrose te behandelen.
Waarom doen we dit project?
Omdat we onvoldoende weten over veranderingen in het kraakbeen in het begin stadium van artrose. We denken dat meer kennis over die vroege veranderingen zal helpen om een medicijn te vinden om de ziekte in vroege fase te stoppen. Bovendien willen we betere laboratorium modellen maken waarmee het ontdekken van mogelijke nieuwe medicijnen sneller en gerichter gedaan kan worden.
Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden?
1. Wat zijn de eerste veranderingen in kraakbeencellen die diep in het kraakbeen zitten (vlak bij het bot)?
2. Wat is de relatie tussen deze veranderingen in kraakbeencellen en ontsteking in het gewricht?
3. Kunnen we een laboratoriummodel maken om deze veranderingen na te bootsen, dat we kunnen gebruiken om nieuwe medicijnen te vinden?
Deelnemers
Dit is een laboratorium studie. Wij zullen gebruik maken van kraakbeen dat beschikbaar komt als patiënten een knieprothese krijgen