Skip to content

Behandeling van artrose van de duim met handtherapie

Behandeling van artrose van de duim met handtherapie

1 september, 2020
1 september, 2022

Patiënten met duimbasisartrose worden vaak in eerste instantie behandeld met een spalk en/of oefentherapie. Het is echter onduidelijk welke therapievorm het beste werkt. Om dit te onderzoeken zullen patiënten door loting worden toegewezen aan één van beide behandelingen. We zullen de deelnemers aan dit onderzoek volgen over de tijd, tot een jaar na de start van de behandeling. Totaal zullen er meer dan 500 patiënten met duimbasisartrose deelnemen aan dit onderzoek.

Waarom doen we dit project?
Hoewel zowel effectiviteit van oefentherapie en spalktherapie bij patiënten met duimartrose aangetoond is, weten we niet of de combinatie van beide effectiever is dan alleen spalktherapie

Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden?
Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of er betere uitkomsten zijn bij patiënten met duimartrose die, naast dat ze een spalk gebruiken, ook oefentherapie volgen in vergelijking met patiënten die alleen een spalk gebruiken. Daarnaast willen we weten hoe vaak een operatie uiteindelijk nog nodig zal zijn na handtherapie. Het zou beter zijn als patiënten met deze aandoening minder vaak geopereerd hoeven te worden, omdat operaties niet altijd leiden tot goede uitkomsten en het herstel erg lang duurt. Zo kunnen de meeste patiënten ongeveer 15 weken niet werken na een operatie. 

Deelnemers
Deelname is mogelijk als u duimartrose heeft en wanneer één van de deelnemende handchirurgen u verwijst. Uw huisarts kan u naar de handchirurg verwijzen. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op via contact@thetastudy.info.

Als u meedoet, duurt dat totaal ongeveer 12 weken voor u. Deelnemers aan dit onderzoek ontvangen alleen spalktherapie of een combinatie van spalktherapie en oefentherapie. De spalktherapie bestaat uit twee bezoeken; een bezoek voor het aanmeten van een handgemaakte spalk en draaginstructies, en een bezoek voor controle van de spalk. Bij de combinatie spalktherapie en oefentherapie wordt er ook een spalk aangemeten. Daarnaast wordt er oefentherapie opgestart, bestaande uit wekelijkse fysiotherapie sessies van 25-30 minuten en oefeningen voor thuis. In de fysiotherapie sessies wordt informatie gegeven, er wordt functioneel met de duim geoefend en er worden huiswerkoefeningen meegegeven, die een aantal keer per dag thuis uitgevoerd moeten worden gedurende ±5 minuten. De oefeningen bestaan uit coördinatie-, soepelheid- en krachtoefeningen.

Wat hebt u er aan?
Ondanks aanwijzingen in wetenschappelijk onderzoek weten we namelijk niet zeker of de combinatie van spalktherapie en oefentherapie daadwerkelijk effectiever is dan alleen spalktherapie. Vanuit de literatuur is van beide behandeling verbetering in de klachten te verwachten.

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
zuidam-michiel
Michiel Zuidam
Plastisch chirurg, afdeling plastische Chirurgie
Robbert Wouters
Robbert Wouters
Onderzoeker, afdeling Plastische Chirurgie
Ruud
Dr. Ruud Selles
Projectleider, afdeling Plastische Chirurgie en Revalidatie