Skip to content

Wat vinden patiënten van de zorg voor handartrose? 

Wat vinden patiënten van de zorg voor handartrose? 

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben onderzocht wat patiënten vinden van de zorg voor handartrose.  De onderzoekers wilden weten wat de positieve en negatieve punten zijn aan de zorg voor handartrose. De informatie die ze hebben verzameld kan helpen om de zorg voor handartrose te verbeteren 

Methode
De onderzoekers hebben mensen met handartrose geïnterviewd en gevraagd naar hun ervaringen. Ervaringen kunnen verschillen tussen de mensen. Sommige hebben positieve ervaringen gehad en anderen negatieve, en nog weer anderen beide.  

Resultaten 
De belangrijkste negatieve ervaringen zijn: 

  • Er is weinig betrouwbare informatie te vinden over handartrose (bijvoorbeeld op internet).  
  • De zorgverlener (zoals de huisarts of handtherapeut) geeft weinig uitleg over handartrose.  
  • De huisarts of een andere zorgverlener geeft onvoldoende begeleiding (denkt niet met de patiënt mee of neemt de klachten niet serieus).  
  • De behandeling werkt niet goed.  
  • Er wordt negatief over handartrose gesproken. Bijvoorbeeld: ‘’Er is niks aan te doen’’ of ‘’U moet er maar mee leren.”  
  • Er worden geen behandelopties aangeboden. 

De belangrijkste positieve ervaringen zijn: 

  • Goede begeleiding van een zorgverlener. 
  • Een behandeling die goed werkt.  
  • Als er duidelijk uitleg en informatie gegeven wordt. 
  • Patiënten vonden het prettig als een zorgverlener, zoals de huisarts, voldoende kennis had over handartrose en met hen meedacht tijdens het consult. 

U ziet dat sommige mensen een negatieve ervaring hadden met een zorgverlener die weinig uitleg gaf, terwijl een ander juist een positieve ervaring had als de zorgverlener wel duidelijke uitleg en informatie gaf. Deze positieve punten geven ons alvast inzicht hoe we enkele van de negatieve punten aan kunnen pakken. 

Conclusie en advies aan zorgverleners
Dit onderzoek laat zien dat patiënten met name meer behoefte hebben aan uitleg en begeleiding, zodat ze thuis of op hun werk beter om kunnen gaan met hun klachten. Ook is het belangrijk dat er door zorgverleners aandacht wordt besteed aan de manier waarop er over handartrose gesproken wordt. De nadruk moet liggen op werkzame behandelingen en tips of adviezen die mensen zelf kunnen toepassen. De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden door zorgverleners en andere zorgmedewerkers om de zorg voor mensen met handartrose te verbeteren.   

Bedankt
We willen degen die meegewerkt hebben aan dit onderzoek hartelijk danken. De resultaten zijn nog niet helemaal klaar, zodra die klaar zijn zullen we die met de deelnemers delen. 


Zoekt u oefeningen voor handartrose? Volg dan deze link: Artrose Gezond – Handartrose oefeningen 

We zijn de website aan het vernieuwen. Daarbij komt ook specifieke informatie over handartrose.