Op 6 oktober vond het eerste Artrose Gezond café plaats in Nederland. Maar liefst 65 mensen met artrose kwamen speciaal naar Buitenplaats Rozenlust in Rotterdam om daar samen met onderzoekers en behandelaars kennis en ervaringen uit te wisselen over artrose. Een zeer geslaagde bijeenkomst die vraagt om een vervolg!
Na een openingswoord van Patrick Bindels, hoofd afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, volgde een presentatie van ‘artroseprofessor’ Sita Bierma-Zeinstra. Vragen als ‘wat is artrose nu precies?’, ‘wat gebeurt er bij artrose?’ en ‘waar gaat huidig onderzoek over om deze ziekte te kunnen stoppen, om te keren of te voorkomen?’ kwamen aan bod.
Praktische adviezen, tips en oefeningen
Naast deze lezing konden deelnemers kiezen uit verschillende workshops: ‘Omgaan met artrose’, ‘Sport en artrose’, ‘Pijn en artrose’ en ‘Erfelijkheid en artrose’. Tijdens deze workshops was er volop gelegenheid om met elkaar en met experts in gesprek te gaan en kwamen adviezen, tips en oefeningen aan bod die helpen bij artrose.
Op deze middag werden ook de meest recente onderzoeken gepresenteerd en was er tijd om in gesprek te gaan met ‘artrose-onderzoekers’, lotgenoten en experts. Onder het genoegen van een drankje tijdens de borrel konden deelnemers verder vragen stellen over artrose maar ook aangeven welke onderwerpen aandacht nodig hebben bij een volgend Artrose Gezond café én waar de focus voor toekomstig onderzoek moet liggen.
Wil je meer weten over deze bijeenkomst? Lees dan verder voor een uitgebreid verslag.
Enkele uitspraken van deelnemers: “Ik heb een fantastische middag gehad”, “Veel informatie waar je wat aan hebt, een luisterend oor en vooral gezellig ook met lotgenoten” en “de gesprekken met de enthousiaste jonge onderzoekers heb ik erg gewaardeerd”. Ook vanuit de onderzoekers waren enthousiaste reacties. Dit smaakt naar meer. Er zijn ideeën over een volgend Artrose Gezond café over een half jaar.
De workshops:
Omgaan met artrose
In de workshop omgaan met artrose heeft huisarts André de Vries, verteld over wat je kan verwachten van de huisarts, wat er aan de hand is in het gewricht en wat je zelf kan doen om je klachten onder controle te houden. Ook heeft hij tijdens deze workshop samen met de deelnemers oefeningen gedaan.
Pijn en artrose
Sita Bierma-Zeinstra en Dieuwke Schiphof vertelden in de workshop pijn en artrose over waar de pijn vandaan kan komen in het gewricht, zoals bijvoorbeeld een ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht en het vocht in het bot (botoedeem). Het kraakbeen is kan bijvoorbeeld geen pijn geven omdat daar geen zenuwuiteinden in zitten. Zij hebben ook uitgelegd hoe chronisch pijn kan ontstaan in het lichaam. Verder werd duidelijk dat er nog veel onduidelijk is, bijvoorbeeld over pijnpieken (pijn die een paar uur tot een paardagen duurt), pijnscheuten (felle kortdurende (enkele seconden) onverwachte pijnscheuten) en nachtpijn. Deelnemers hebben inbreng gehad over waar nog meer onderzoek naar gedaan moet worden op het gebied van pijn en artrose.
Sport en artrose
In de workshop over sport en artrose heeft Gerjo van Osch vertelt over het kraakbeen en waarom bewegen goed is voor het kraakbeen. Doordat er druk komt op het kraakbeen (door beweging) kan het kraakbeen de afvalstoffen kwijt die geproduceerd worden in het kraakbeen. Tijdens bewegen is er meestal ook een fase waarin er geen of minder druk staat op het gewricht. Dat is het moment waarop de weg vrij voor voedingsstoffen die met het water het kraakbeen weer instromen. Marienke van Middelkoop heeft verteld over sporten en artrose. Bijvoorbeeld over de veranderingen die op kunnen treden in het gewricht (zoals het heupgewricht) al op jonge leeftijd bij sporters zoals voetballers en tennissers en die een groot risico vormen voor het krijgen van artrose op latere leeftijd. Daarnaast is verteld dat maar 3,5% van de mensen die regelmatig hardloopt heup of knieartrose heeft ten opzichte van 10% van de mensen die weinig beweegt en 13% van de professionele hardlopers. Een groot onderzoek naar de relatie tussen artrose en sporten en bewegen in samenwerking met veel partners.
Erfelijkheid en artrose
Joyce van Meurs en Cindy Boer hebben in de workshop Erfelijkheid en artrose vertelt over de erfelijke invloed op artrose. Er zijn een aantal DNA variaties bekend die alleen of meer voorkomen bij mensen met artrose. Met de kennis over deze variaties kan een genetische risico score gemaakt worden. Een score die kan voorspellen hoe groot de kans is dat u artrose krijgt. Deelnemers konden hun mening en ideeën delen over deze mogelijkheid, door te antwoorden op vragen zoals bijvoorbeeld ‘Zou u uw genetische risico factor willen weten?’
Een uitgebreid verslag met de presentaties en de uitslag van de evaluatie volgt later.