Skip to content

Vitamine K onderzoek

Vitamine K onderzoek

Maandag 13 december 2021 hebben we de 5e bijeenkomst van onze ervaringsdeskundigen panel gehad. Deze keer was de aanleiding een nieuw onderzoeksvoorstel over een onderzoek naar vitamine K en artrose. Na de kennismaking heeft Cindy vertelt over de achtergrond van het onderzoek. In de bijlage vindt u haar presentatie.

– Wat is vitamine K? Vitamine K is een vitamine. Het zorgt voor een normale bloedstolling, maar ook voor sterke botten en gezonde bloedvaten. Het bestaat uit vitamine K1 dat in eten en drinken zit en vitamine K2 dat bacteriën in de dikke darm kunne maken.

– Waar zit het in? Vitamine K zit in groene bladgroente, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen.

– Wat denken we dat de relatie is tussen Vitamine K en artrose? Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van artrose. De bekende zijn overgewicht, leeftijd en een blessure. Een minder bekende factor is erfelijkheid. Een van de genen die voor gezond kraakbeen zorgt is MPG. MPG heeft vitamine K nodig om te zorgen dat het kraakbeen gezond blijft.

Sommige mensen slikken antistollingsmedicijnen tegen bijvoorbeeld trombose. In bepaalde antistollingsmedicijnen zitten vitamine K remmende stoffen. We weten uit onderzoek dat mensen die medicijnen gebruiken met vitamine K remmende stoffen een groter risico hebben op het krijgen of verergeren van artrose.

We weten dus dat vitamine K een belangrijke rol speelt bij artrose. Maar we weten nog niet of vitamine K ingezet kan worden  als behandeling bij artrose. Dat willen we graag onderzoeken in een ‘proof of concept’ onderzoek.

Proof of concept onderzoek: een onderzoeksmethode om de haalbaarheid van een idee te testen. Het geeft snel inzicht en bewijs of je idee werkt of niet.

We willen met dit onderzoek nagaan of vitamine K de verergering van artrose tegen kan gaan of langzamer kan laten verlopen. Sita heeft uitgelegd hoe de opzet van het onderzoek is, wie in aanmerking komt, en welke metingen er gedaan zullen worden. Vragen van de ervaringsdeskundigen waren bijvoorbeeld:

  • Krijg je geen klonters als je teveel vitamine K slikt? Het lijkt er op dat je niet teveel vitamine K kan slikken, maar zeker is dat niet. De dosis die we in dit onderzoek willen gebruiken staat gelijk aan de dosis die ook gebruikt wordt bij hart- en vaatziekten.
  • Zou slechte voeding als baby (zoals mensen die geboren zijn in of vlak voor de hongerwinter) effect kunnen hebben op het krijgen van artrose? In het Erasmus MC wordt een onderzoek uitgevoerd naar een gezonde start. Ook in Amsterdam en Leiden en op veel meer plekken in de wereld wordt voedingsonderzoek gedaan. Zodra we meer kunnen zeggen over voeding en artrose zullen we jullie op de hoogte brengen.

 Wilt u meer lezen over vitamine K onderzoek?

https://artrosegezond.nl/vitamine-k-en-artrose/

https://www.doq.nl/kans-op-artrose-verhoogd-door-vitamine-k-antagonisten/

Links naar wetenschappelijke artikelen:

Vitamin K antagonist anticoagulant usage is associated with increased incidence and progression of osteoarthritis

Warfarin use and risk of knee and hip replacements

Cindy Boer vertelt over haar onderzoek tijdens haar promotie. Mocht u de video van haar lekenpraatje willen beluisteren, dan kunt u een mail sturen naar artrosegezond@erasmusmc.nl.