Artrose, de één heeft er heel veel hinder en pijn van. Voor een ander valt het mee. Dick de Ruiter heeft polyartrose. De artrose zit onder andere in zijn heup en in zijn schouders. Het weerhoudt hem om bovengemiddelde inspanningen te leveren. Daar let hij dus op. Hij doseert zijn inspanning waardoor hij normaal kan functioneren.
Ervaring en kennis blijven delen.
Dick is 68 jaar en met pensioen. Tijd genoeg om samen met zijn vrouw en vijf volwassen kinderen, die een belangrijke rol in zijn leven spelen, door te brengen. Daarnaast maakt hij ook tijd voor zijn hobby’s. Bij mooi weer zoekt hij in de buitenlucht een plek op, samen met een aantal andere mensen. De Urban Sketchers, zoals zij zich noemen, nemen de omgeving goed in zich op en schilderen deze vakkundig op papier. Daarnaast gaat hij graag op pad om te fotograferen. Maar, het voelde niet goed om de ervaring en kennis van de afgelopen 40 jaar als fysiotherapeut, op de plank te laten liggen. Daarom werkt hij toch nog vier halve dagen in de week. Dat kan makkelijk, want samen met zijn zoon, die hetzelfde beroep uitoefent, deelt hij een praktijk.
In beweging blijven
“Mensen helpen vind ik belangrijk”, vertelt Dick, “Zolang ik mijn ervaring kan inzetten om andere mensen te motiveren om te bewegen, doe ik dat”. Hij vertelt dat hij bijvoorbeeld tekenles geeft aan ouderen in een zorgcentrum. Ook geeft hij sportles aan ouderen. Zelf traint hij thuis zijn spieren door met halters te trainen. Daarnaast volgt hij buiten bootcamplessen. Deze sportervaringen geeft hij door in zijn sportles aan ouderen. Hij vindt het belangrijk dat ouderen in beweging blijven en een doel hebben. “En door mijn lessen hebben ze een reden om hun huis uit te komen en onder de mensen te zijn. Het houdt ze bezig en het heeft invloed op hoe ze zich voelen”, legt Dick uit. Dick geeft ook mindfulness lessen. “Mindfulness kan effectief zijn bij pijn. Tijdens deze lessen train ik mensen hoe om te gaan met pijn. Ik leer ze hoe het te accepteren. Als je je verzet tegen wat je mankeert dan geeft dat stress. Er komen dan stresshormonen vrij en dat is niet in je voordeel. Door middel van Mindfulness probeer ik te bereiken dat mensen niet in de stress schieten. Ik probeer ze de situatie waarin zij zijn te laten accepteren, waardoor er meer rust, ontspanning en herstel mogelijk is”.
Fanatiek sporter
Dick weet waar hij het over heeft. Naast het intensieve werk als fysiotherapeut is hij een enthousiast sporter. Jarenlang deed hij aan volleybal. In de loop van de tijd kreeg hij last van zijn schouders. Om zijn schouders te ontlasten is hij gaan hardlopen. Regelmatig liep hij halve Marathons. Hij kreeg steeds meer last van zijn heup en uiteindelijk werd tot zijn schrik de diagnose artrose gesteld. Intensief sporten is hierdoor niet meer mogelijk. In het dagelijks leven doseert hij zoveel mogelijk zijn activiteiten en werk, waardoor hij weinig last ondervindt van zijn artrose.
Artrose Gezond
Op zoek naar informatie over artrose is hij via internet terechtgekomen bij het platform Artrose Gezond. Het platform geeft hem veel informatie. De Artrose Gezond dag vond hij heel informatief. De informatie die hij kreeg van deskundige artsen en wetenschappers vond hij nuttig. Ook raakte hij in gesprek met onderzoekers die via info op een postersessie hun onderzoek toonden en uitleg gaven. Afgelopen oktober is het nieuwe onderzoek LoaD gestart. In dit onderzoek wordt onderzocht wat een gezonde belasting is voor patiënten met knieartrose en hoe patiënten begeleid kunnen worden om gezond te bewegen. Als zeer ervaren fysiotherapeut kan hij zijn expertise delen in beweging en belasting van het lichaam.
Missie geslaagd
Dick is van mening dat je wat moois van je leven moet maken. Via zijn professie en vrijwilligerswerk probeert hij ook het leven van andere mensen positief te beïnvloeden. Zodat zij er ook iets moois van kunnen maken, ondanks de belemmering waar zij mee te maken hebben. Het voelt voor hem dan ook erg goed om zijn inbreng te kunnen geven in het LoaD project. Zo slaagt hij erin als fysiotherapeut en motivator zijn missie uit de voeren. En dat wil hij nog lang blijven doen.