Samen met onderzoekers van de Technische Universiteit van Delft, zijn onderzoekers van het Erasmus MC op zoek naar nieuwe manieren om de zorg voor mensen met knieartrose te verbeteren. We gebruiken de nieuwste artificial intelligence (AI) technieken om computermodellen te ontwikkelen die de arts en patiënt kunnen ondersteunen bij het kiezen voor een behandeling. De modellen zullen een gedetailleerd persoonlijk profiel van elke individuele patiënt kunnen maken, gebaseerd op metingen (zoals bijvoorbeeld gewicht, leeftijd, lengte), röntgenfoto’s, MRI beelden en genetische factoren. Het profiel van de patiënt dat gemaakt wordt, zal de zorgverlener helpen in het diagnosticeren in een vroeg stadium van artrose, inschatten wat het risico voor progressie is en voorspellen wat het effect is van mogelijke behandelingen.
Waarom doen we dit project?
Met dit project willen we onze kennis van artrose vergroten door grote hoeveelheden gegevens met geavanceerde computermodellen te analyseren.
Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden?
We zijn op zoek naar een betere diagnose van artrose in een vroeg stadium. En we willen meer inzicht krijgen in de progressie, het verloop van de ziekte: welke patiënt zal hard achteruitgaan en welke niet? Bovendien zijn we benieuwd naar de effecten van een interventie zoals afvallen of meer bewegen. Al deze vragen proberen we te beantwoorden door met behulp van artificial intelligence (AI) technieken grote hoeveelheden bestaande data te analyseren, en daarbij genetische gegevens te combineren met imaging-data (zoals röntgenfoto’s en MRI beelden)
Kunnen mensen zich aanmelden voor dit project?
In dit project gebruiken we grote hoeveelheden bestaande data, zoals röntgenfoto’s, MRI beelden, maar ook bloedwaarden. Alle data is verzameld in eerdere studies. Er wordt geen nieuwe data verzameld.
De ontwikkelde modellen zullen bijdragen aan preciezere diagnose en betere behandeling van
artrosepatiënten. Wilt u meer lezen over dit project? Klik dan hier.