Skip to content

Nieuwe aangrijpingspunten voor medicijnen ontdekken door gebruik te maken van computer- en laboratorium-modellen

Nieuwe aangrijpingspunten voor medicijnen ontdekken door gebruik te maken van computer- en laboratorium-modellen

1 juli, 2017
1 mei, 2021

Om artrose te stoppen willen we medicijnen vinden die aangrijpen op processen die vroeg in de ziekte optreden. In dit project richten we ons op het vinden van moleculen die zowel de ontsteking remmen als de vroege veranderingen die plaatsvinden in de kraakbeencellen. We onderzoeken het verband tussen ontsteking en de vroege veranderingen in het kraakbeen in het laboratorium. We gebruiken computers om grote hoeveelheid gegevens die al bekend zijn samen te brengen om nieuwe aangrijpingspunten te ontdekken die we dan weer testen in het laboratorium.

Waarom doen we dit project?
Er zijn geen medicijnen die artrose stoppen of genezen. Dit project gebruikt nieuwe methoden om door het combineren van gegeven met computermodellen en laboratoriummodellen nieuwe  aangrijppunten te vinden om medicijnen te ontwikkelen voor artrose.

Welke vraag willen we met dit onderzoek beantwoorden?
Kunnen we aangrijpingspunten vinden om zowel de vroege veranderingen in kraakbeencellen en de gewrichtsontsteking tijdens artrose te remmen?

Kunnen mensen zich aanmelden voor deelname?
Nee, mensen kunnen zich niet aanmelden voor deelname. Dit is een laboratoriumstudie. We maken gebruik van gegevens die al bekend zijn uit eerdere onderzoeken en kraakbeen wat beschikbaar komt als patiënten een knieprothese krijgen.

Kunnen mensen zich aanmelden voor deelname?
Door de gegevens samen te brengen en uitkomsten te testen in het laboratorium, kunnen  nieuwe aangrijpingspunten voor medicijnen ontdekt worden. Deze kunnen dan weer gebruikt worden voor medicijnontwikkeling die het proces van artrose kan stoppen of zelfs genezen.

Partners en financiering

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen

Onderzoeksteam
Mauricio Ferrao Blanco
Mauricio Ferrao Blanco
Junior onderzoeker