Skip to content

PRP injectie zijn niet effectief in de behandeling van knie- en enkelartrose en achillespeesontstekingen

PRP injectie zijn niet effectief in de behandeling van knie- en enkelartrose en achillespeesontstekingen

De veelbelovende behandeling met PRP-injectie is toch niet succesvol gebleken. In de afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar een therapie voor enkelartrose, knieartrose en achillespeesontsteking, de behandeling met een PRP-injectie. Een PRP injectie is een methode waarbij lichaamseigen bloedplaatjes in een pees of in een gewricht geïnjecteerd wordt.

Drie onderzoeken die onlangs gepubliceerd zijn, concluderen dat deze behandeling toch niet succesvol is voor knie- en enkelartrose en achillespeesontsteking. Hieronder leggen we uit wat de behandeling inhoudt en hoe de onderzoeken tot hun conclusie zijn gekomen.

PRP staat voor Platelet Rich Plasma (oftewel Plaatjes Rijk Plasma): bloed met een hoge concentratie aan bloedplaatjes.

In een onderzoekslaboratorium heeft men ontdekt dat bloedplaatjes een rol spelen in het genezingsproces, in onder andere de botten en de bloedvaten. Daarom is uitgezocht of bloedplaatjes ook daadwerkelijk gunstig zijn voor de gewrichten bij artrose of de pezen bij achillespeesontsteking.

Bloedplaatjes bevatten groeifactoren die betrokken zijn bij het genezingsproces van bijvoorbeeld knieartrose, enkelartrose en achillespeesontsteking. Het is een aantrekkelijke therapie omdat het om de patiënts eigen cellen gaat en de injectie snel gegeven kan worden. Maar er was nog wel onduidelijkheid over de effectiviteit van de behandeling.

Een aantal jaar geleden zijn daarom drie onderzoeken gestart, één bij mensen met knieartrose, één bij mensen met enkelartrose en één bij mensen met achillespeesontsteking. Bij al deze onderzoeken werd door loting bepaald wie in de groep kwam die de PRP injectie kreeg en wie in de groep kwam die een placebo injectie kreeg. Volgens externe wetenschappers zijn deze onderzoek goed uitgevoerd (met genoeg deelnemers, goede uitkomstmaten, goede statistische analyses en genoeg follow-up tijd).

In alle drie studies zijn de deelnemers in de groep die de PRP-injectie kreeg en in de placebo groep vooruit gegaan, maar er werd geen grotere vooruitgang in de pijn en functie gevonden in de groep die de PRP-injectie kreeg in vergelijking met de interventiegroep.

De behandeling met PRP is een voorbeeld van veelbelovende laboratorium ontdekkingen die uiteindelijk in mensen is toegepast. Maar de vertaling van PRP van onderzoekslaboratorium tot patiënt (from bench to bedside) was in dit geval niet succesvol voor knie- en enkelartrose en achillespeesontsteking.

De wetenschappelijke artikelen waarop dit nieuwsbericht gebaseerd zijn:

1. Katz JN. Platelet-Rich Plasma for Osteoarthritis and Achilles Tendinitis. JAMA. 2021 Nov 23;326(20):2012-2014. doi: 10.1001/jama.2021.19540.

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2786526

2. LDA Paget, G Reurink, RJ de Vos, A Weir, MH Moen, SMA Bierma-Zeinstra, SAS Stufkens, GMMJ Kerkhoffs, JL Tol, PRIMA Study Group. Effect of Platelet-Rich Plasma Injections vs Placebo on Ankle Symptoms and Function in Patients With Ankle Osteoarthritis: A Randomized Clinical Trial. Paget LDA, et al. JAMA. 2021.

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2785499

3. KL Bennell, KL Paterson, BR Metcalf, V Duong, J Eyles, J Kasza, Y Wang, F Cicuttini, R Buchbinder, A Forbes, A Harris, SP Yu, D Connell, J Linklater, B Hui Wang, W Min Oo, DJ Hunter. Effect of Intra-articular Platelet-Rich Plasma vs Placebo Injection on Pain and Medial Tibial Cartilage Volume in Patients With Knee Osteoarthritis: The RESTORE Randomized Clinical Trial. JAMA. 2021 Nov 23;326(20):2021-2030. doi: 10.1001/jama.2021.19415.

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2786501