Skip to content

Wat is de invloed van sport op knieartrose?  

Wat is de invloed van sport op knieartrose?  

Dit najaar is de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC een groot onderzoek begonnen als onderdeel van een project waarin wordt samengewerkt met andere medische centra, universiteiten, hogescholen, bedrijven, patiëntverenigingen en sportbonden. Het doel van het gehele project, genaamd LoaD, is om te kijken wat een “gezonde” belasting is bij knieartrose. De afdeling Huisartsgeneeskunde zal zich specifiek richten op de vraag wat de invloed is van verschillende sporten op knieartrose. 

Bewegen is goed! 
Vanuit eerder onderzoek weten we dat het belangrijk is om te blijven bewegen bij klachten als gevolg van knieartrose. In de praktijk zien we echter dat dit voor veel mensen moeilijker wordt als zij last krijgen van knieklachten. Door pijn en stijfheid gebeurt het vaak dat mensen stoppen met sporten of iets anders gaan doen. Soms wordt de huisarts of fysiotherapeut om advies gevraagd. Op dit moment is het erg lastig om een exact advies te kunnen geven over wat iemand het beste kan doen en valt ook niet goed te voorspellen wat de invloed van zijn of haar sport op knieartrose zal zijn. 

Onderzoek bij wandelaars, hardlopers, wielrenners en tennissers. 
Middels een groot onderzoek waarbij 332 sporters met beginnende knieartrose klachten twee jaar lang worden gevolgd, zal de invloed van sport op knieartrose duidelijker worden. Het onderzoek is dit najaar gestart en op het moment is de afdeling Huisartsgeneeskunde zeer druk bezig met het werven van wandelaars, hardlopers, wielrenners en tennissers. De sporters die in aanmerking komen voor het onderzoek, hebben zo’n drie maanden tot twee jaar knieklachten en zijn tussen de 45 en 65 jaar oud. Als zij daarnaast ook nog voldoende sporten en aan een aantal andere criteria voldoen kunnen zij deelnemen aan het onderzoek. 
Hierbij wordt in het begin een MRI-scan gemaakt van de (meest pijnlijke) knie, een lichamelijk onderzoek verricht en bloed en ontlasting afgenomen. Vervolgens worden de sporters twee jaar lang middels vragenlijsten gevolgd en worden alle metingen na twee jaar weer herhaald. 
Uit al deze gegevens zal meer duidelijk worden over de invloed van sport op knieartrose en kunnen in de toekomst betere adviezen worden gegeven. Het is de bedoeling dat mensen met knieartrose langer en met meer plezier kunnen blijven bewegen. 

Meedoen? 
Momenteel is het onderzoeksteam van het LoaD onderzoek druk bezig met het werven van deelnemers voor het onderzoek. Mocht u geïnteresseerd zijn in deelname of iemand kennen die dat mogelijk is, neem gerust een kijkje op de website van het LoaD onderzoek

Eventueel kunt u zichzelf ook direct aanmelden via het aanmeldformulier
Door deelname draagt u bij aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen artrose en zorgt u voor meer sportplezier in de toekomst. 

Meer informatie over het LoaD onderzoek vindt u hier: LoaD: een onderzoek naar wat gezonde beweging is als je knieartrose hebt – Artrose Gezond