Skip to content

Workshop Artrose Gezond Café 11-04-2024: De Spreekkamer

Workshop Artrose Gezond Café 11-04-2024: De Spreekkamer

In deze workshop waren orthopedisch chirurg dr. Koen Bos en promovendus Mirna Chamoro beschikbaar om vragen te beantwoorden van  van de deelnemers over hun artrose zorgpad. 

Vragen aan de professionals 
In deze workshop werd het zorgpad besproken vanaf de beginnende klachten tot aan uiteindelijk (als nodig) een operatie. Er was veel ruimte voor het eigen verhaal van de deelnemers en de vragen die zij daarbij hadden. Promovendus en huisarts in opleiding Mirna Chamoro beantwoordde de vragen samen met dr. Koen Bos, orthopeed in het Erasmus MC. Zij deden dat op een uitnodigende en rustige manier, waarbij Mirna en Koen doorvroegen, meeleefden en helder antwoordden. Voor de deelnemers van deze goed bezochte sessie was het een meerwaarde dat zij hun vragen kwijt konden bij professionals op artrosegebied. 

Het artrose zorgpad 
Aan de hand van een PowerPoint presentatie namen de sprekers ons mee in de verschillende stappen van een artrose zorgpad. Het begint bij de taak van de huisarts met het stellen van de juiste diagnose. Maar net zo van belang is het gesprek voeren met de patiënt om de verschillende behandelmogelijkheden te bespreken en daarin te adviseren. Daarbij is het belangrijk om te starten met de minst ingrijpende of minst intensieve behandeling. Na die behandeling informeert de patiënt de huisarts of er een volgende stap gemaakt dient te worden. Voordat de stap gemaakt wordt naar een orthopeed of andere specialist zullen eerst verschillende conservatieve mogelijkheden uitgeprobeerd worden. Denk daarbij aan fysio- en/of ergotherapie voor specifieke oefeningen en adviezen met betrekking tot belasting en belastbaarheid. Als de patiënt blijft kampen met problemen kan het bezoeken van een specialist een hele waardevolle stap zijn. 

Communicatie blijkt verbeterpunt 
Tijdens deze workshop kwamen veel vragen vanuit het publiek. Communicatie kwam daarbij toch als grootste uitdaging steeds naar voren. Het gesprek met de (huis)arts over de diagnose, de mogelijkheden en de onmogelijkheden is waar nog een grote verbeterstap kan plaatsvinden. Veel mensen gaven aan empathie van hun behandelaars te hebben gemist. Ze voelen zich niet gehoord en hebben het gevoel dat ze onwetend gehouden worden. Het zelf uitzoeken van de juiste wegen en mogelijke oplossingen kost veel tijd en energie. Het was daarom erg fijn om het in deze workshop met elkaar te kunnen bespreken! 

Interessante links: 
www.thuisarts.nl