Huisarts Erik Bischoff en orthopeed Rintje Agricola inventariseren en prioriteren eerst de vragen. Daarna beantwoorden ze de vragen. Ook reumatoloog Calin Popa sluit nog aan.
Hieronder vindt u de vragen en de antwoorden op deze vragen.
- Brengt de huisarts mensen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?
Een huisarts werkt meestal volgens de richtlijnen. De richtlijnen worden iedere paar jaar vernieuwd. Dan wordt onderzocht of er nieuwe bewijzen zijn voor behandelingen voor artrose. Dit duurt even voordat die nieuwe ontwikkelingen opgenomen zijn in de richtlijnen. Naast de richtlijnen lezen huisartsen over nieuwe ontwikkelingen in vakbladen. Het kan dus zijn dat de huisarts goed op de hoogte is van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van artrose. Zelf kunt u nieuwe ontwikkelingen in de gaten houden op onze website: www.artrosegezond.nl.
- Ik heb de diagnose gekregen en nu?
Een huisarts heeft u verteld dat u artrose hebt. De huisarts kan u informatie en adviezen geven. Ook kan de huisarts u verwijzen naar een fysio- of oefentherapeut. De website van artrose gezond geeft u informatie op basis van de wetenschap. Thuisarts.nl (Artrose | Thuisarts.nl) geeft u informatie die de huisarts ook geeft en u kunt informatie vinden op Artrose | Reuma.nl.
- Is artrose familiair?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van artrose. Er zijn een aantal DNA variaties bekend die alleen of meer voorkomen bij mensen met artrose. In ons eerste Artrose Gezond Café hebben Joyce van Meurs en Cindy Boer hier een workshop over gehouden. Meer informatie kun u ook vinden in ons bericht: zit artrose in uw DNA? of bij ons bericht over Joyce van Meurs, expert op het gebied van erfelijkheid en artrose.
- Wat is de rol van comorbiditeiten?
Comorbiditeiten spelen zeker een rol bij artrose. In de volgende link kunt u lezen welke andere aandoeningen veel voorkomen bij mensen met artrose. “Verhoogd risico op bijkomende aandoeningen na diagnose artrose”. Andere comorbiditeiten kunnen ook invloed hebben op de behandeling van artrose. Soms kunt u door een aandoening bepaalde medicijnen niet gebruiken. Vaak is in beweging blijven ook goed voor andere aandoeningen, zoals voor diabetes en hart en vaatziektes.
- Wat is de expertise van de orthopeed? Waar kan ik welke informatie halen? Bij wie moet ik zijn voor persoonlijke adviezen? Wanneer is het tijd om te verwijzen?
De huisarts kan de diagnose artrose stellen. De huisarts geeft u informatie en adviezen. Soms is het nodig om naar een fysiotherapeut of oefentherapeut te gaan. Een fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen binnen de behandeling van artrose. De fysiotherapeut geeft u ook informatie en adviezen. Bij artrose is het van belang om uw gewrichten soepel en uw spieren sterk te houden. U kunt daarbij hulp krijgen van een fysio of oefentherapeut, die voor u oefenprogramma op kan stellen. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen bij uw zelfmanagement, bijvoorbeeld hoe u meer kunt bewegen in uw dagelijks leven. De huisarts en de fysiotherapeut of oefentherapeut kunnen u ondersteunen in zelfmanagement: hoe u zelf met uw artrose om kunt gaan.
Pas als uw klachten niet meer onder controle zijn, stuurt de huisarts u door naar een orthopeed. De orthopeed gaat kijken wat de volgende stap in uw behandeling is en beslist samen met u of een operatie een mogelijkheid is. De orthopeed zal u op de hoogte brengen van de risico’s van een operatie en welke verachtingen u kunt hebben. In deze folder leest u over de verwachtingen die u kunt hebben na een operatie.
Wanneer het tijd is om te verwijzen weten we nog niet precies. Nu besluit de huisarts samen met u wanneer het tijd is. In de richtlijnen staat beschreven dat oefentherapie de eerste stap is. Oefeningen om uw gewrichten sterk en soepel te maken zijn ook nodig voor een operatie.