Onderzoek naar oefentherapie bij vroege knieartrose

U kunt niet meer meedoen aan dit onderzoek. Binnenkort kunt u de resultaten van dit onderzoek op de site van Artrose Gezond lezen.

Waarom doen we dit onderzoek?

Knieartrose is een veelvoorkomende en chronische aandoening van het kniegewricht. Hierbij kan pijn, stijfheid en verminderde beweging van het gewricht ontstaan. De behandeling bestaat uit voorlichting en adviezen over wat je zelf aan knieartrose kunt doen. Zoals pijnstilling innemen, een loophulpmiddel gebruiken of afvallen (als er sprake is van overgewicht).

Als je ernstige knieartrose hebt, dan kan oefentherapie je helpen. Dit is bewezen door onderzoek. Nu willen we onderzoeken of hetzelfde geldt voor beginnende knieartrose. We denken namelijk dat dit kan helpen om de verergering van knieartrose en ontwikkeling van chronische pijn en bewegingsbeperking tegen te gaan.

Maar, voordat we een groot onderzoek hiernaar gaan opzetten, moeten we eerst weten of zo’n groot onderzoek wel haalbaar is. Daarom willen we met dit onderzoek kijken of we mensen met beginnende knieartrose kunnen vinden en wat de beste metingen zijn om te doen.

Wie kunnen meedoen aan dit onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers die 45 jaar of ouder zijn, niet langer dan een jaar knieklachten hebben én nog geen oefentherapie hebben gehad hiervoor.

De ene helft van de groep deelnemers krijgt een folder met informatie en adviezen over artrose, en de andere helft krijgt dezelfde folder en oefentherapie. Voor de deelnemers duurt het onderzoek 12 weken. De deelnemers moeten in deze 12 weken drie digitale vragenlijsten invullen.  

Waarom meedoen aan dit onderzoek?

Als je meedoet aan dit onderzoek, dan krijg je sowieso adviezen over artrose en wat je zelf aan artrose kunt doen. Als je in de groep zit met ook oefentherapie, dat verwachten we dat de knieklachten zullen verminderen, maar zeker is dit niet.